Ada Colau: “Cal transformar les institucions i que siguin conciliables amb la vida familiar”

Xavier Domènech es rodeja de membres de la candidatura d’En Comú Podem per reivindicar la necessitat d’impulsar polítiques de gènere i feministes
 

 

En Comú Podem ha celebrat avui un acte centrat en les polítiques feministes on Xavier Domènech, cap de llista, s’ha rodejat de membres de la seva candidatura a qui ha cedit el protagonisme per reivindicar “polítiques de justícia de gènere” després que el govern del PP les hagi fet fracassar. Durant l’acte Ada Colau, que ha anunciat que no faria un míting sinó un “antimíting”, ha manifestat la dificultat de conciliar la vida institucional amb la vida personal. “Cal transformar les institucions i que siguin conciliables amb la vida familiar”, ha dit.

No obstant això, Colau ha manifestat que “a pesar que hi ha dies durs, no ens podem queixar perquè el que estem fent és un procés èpic i imprescindible, un procés meravellós del què no me n’he penedit un sol dia”. Ada Colau ha aprofitat la seva intervenció parell recordar els casos de dones que pateixen la precarietat.
 “Quan penso en aquestes dones el que em dic és que cal fer més, però això no m’ha de fer sentir culpable. Nosaltres no hem provocat aquesta cultura masclista i de precarietat”, ha afegit. Finalment, Colau ha dit que “es pot recuperar les institucions però solament es pot fer en comú”, i en aquest sentit ha manifestat que “tinc la il·lusió de poder tornar al Congrés i dirigir-me als dignes representants de la ciutadania, en comptes de fer-ho a criminals”

Xavier Domènech: Si la crisi té rostre de dona, la resistència, el desafiament i el canvi també té un rostre femení”

Per la seva banda, Xavier Domènech, cap de llista d’En Comú Podem, ha manifestat al fet que les polítiques d’igualtat de gènere “han fracassat” i per això “aquesta candidatura parla de polítiques de justícia de gènere”. Domènech ha assegurat que “en els múltiples rostres de la crisi la part més dramàtica seria un rostre de dona, perquè pateixen la desigualtat salarial, la pobresa i l’exclusió”. I en aquest sentit ha afegit: “Si la crisi té rostre de dona, la resistència, el desafiament i el canvi també té un rostre femení”. “Tots aquests fils que ens uneixen són més necessaris que mai: la crisi ha demostrat que el substrat del patriarcat encara és present”, ha conclòs.

Dolors Camats: “El vot per En Comú Podem és un vot per la justícia social i la justícia de gènere”

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, que també tanca la llista d’En Comú Podem, ha demanat el vot per la candidatura que encapçala Xavier Domènech i ha dit que el 20D les urnes s’omplin de vots “per la justícia social i per la justícia de gènere”, perquè el cos de les dones i el dret a l’avortament “no sigui el terreny de la batalla ideològica del PP”, per dir que “totes les dones compten”, per eradicar la violència masclista, per dir prou a les retallades socials i perquè, en definitiva, “les dones estiguin al centre de la política”. “Volem, sabem i podem fer-ho: a partir del 20D ho seguirem demostrant”, ha conclòs.

Lorena Vicioso denuncia que les retallades recauen sobre les dones

Lorena Vicioso, número 15 per Barcelona, ha instat a lluitar per despenalitzar l’avortament i derogar la Llei Gallardón, i ha denunciat que les retallades pressupostàries acaben recaient sobre les dones. La candidata ha afirmat que “es vulneren els nostres drets com a dones” quan es retalla en educació, en sanitat, en l’atenció a la dependència i en educació sexual efectiva i que es tanquen els centres de planificació familiar, així com “quan s’impedeix que dues dones que s’estimin puguin ser mares”. La candidata ha lamentat que mentre a Occident s’ha avançat en la igualtat de drets entre homes i dones no ha passat el mateix amb la igualtat d’oportunitats. “Any rere any, els informes de Nacions Unides sobre desenvolupament humà constaten que en cap país les dones tenen mateixes oportunitats que els homes. Mateixos drets, però menys oportunitats”, ha afirmat.

L’acte també ha comptat amb la presència de Laura Pérez, regidora de l’Ajuntament de Barcelona, que ha definit la política feminista com “allò que fem les dones sense demanar permís amb un punt d’insolència”.

Maria Freixanet: “la lluita contra la violència masclista ha de ser una qüestió d’estat”

Per la seva banda, la Maria Freixanet, candidata d’En Comú Podem al Senat, ha reclamat que la lluita contra la violència masclista sigui una qüestió d’estat. “En els últims 12 anys ja sumem 800 dones assassinades, si en lloc de víctimes de la violència masclista fossin empresaris assassinats ja estaríem en estat d’excepció i tindríem els polítics i els mitjans pendents de la qüestió”, ha assegurat Freixanet que ha retret que al PP la lluita contra la violència masclista li importa “el 0,01% del pressupost”. “Això és el que li importen les nostres vides al PP”, ha criticat.

Mar García: “Garantirem que els esdeveniments culturals públics adoptin la igualtat de gènere com a principi”

Mar Garcia, número 6 de la candidatura, ha posat de manifest la discriminació que les dones pateixen al món de la cultura. “El percentatge d’obres amb firma de dona als museus d’art contemporani només és del 18%”, una realitat que encara és més sagnant a la fira ARCO, amb només “un 7% d’obres de dones”, ha afirmat la candidata. “En aquest país, per les dones és més fàcil entrar als consells d’administració de l’IBEX que a la fira d’art contemporani més important de l’Estat”, ha criticat. Per resoldre aquesta problemàtica, Garcia assegurat que garantiran que els esdeveniments culturals públics “adoptin la igualtat de gènere com a principi, en participants i continguts”.

Lucia Martín: “Cal posar les polítiques al servei de la vida”

“Nosaltres millor que ningú sabem com està la situació, patim la precarietat, l’atur i les violències”, ha subratllat la número 4, Lucía Martín. La candidata ha reivindicat “l’experiència de les dones, que històricament no s’ha tingut en compte”. En aquest sentit, ha posat com a exemple la lluita pel dret a l’habitatge, on “moltíssimes dones que arribaven a les assemblees destrossades en pocs mesos eren capaces de plantar-se davant un director d’oficina”. En la seva experiència com activista a la Plataforma d’Afectats com la Hipoteca, ha dit, “hem après que l’autoritat i el lideratge es poden exercir de forma que empoderi i responsabilitzi, i no pas que ofegui i que anul·li”. “Cal que arribem al Congrés per estendre el que hem après aquests anys, per posar les polítiques al servei de la vida i no dels mercats”, ha sentenciat.

Per tot plegat, la candidatura d’En Comú Podem porta al seu programa mesures com:

1. Equipar els permisos de paternitat als de maternitat (naixement/adopció/acollida), per a totes les persones treballadores, fent-los intransferibles i pagats al 100% i ampliar tots ells a 18 setmanes en 5 anys; incloent-hi a totes les persones progenitores independentment, del seu sexe, opció sexual o tipus de família. Estaria inclosa dins la Llei de Promoció de la Corresponsabilitat i la Sostenibilitat de la Vida.
2. Establir per llei una presència equitativa d’homes i dones en els consells d’administració de les grans empreses, en els que, almenys, un 50% siguin dones. Darreres dades eren només un 15%.
3. Elaboració d’una llei dels temps que impliqui a Administracions, empreses i a la ciutadania. Promoure un debat ciutadà sobre com es gestiona el temps de treball, de l’afectivitat, de quina manera s’estan cobrint les necessitats de la quotidianitat i quin paper juguen homes i dones a la societat. S’ha d’incloure el temps reproductiu, de cura de les persones com a temps valoritzat i visibilitzat, i contemplar-lo dintre de les necessitats de les persones. Homes i dones s’han de responsabilitzar per igual dels àmbits públic i privat.
4. Crear una xarxa de serveis públics de cura que, des dels serveis de proximitat, atengui d’una manera integral les demandes en aquest sentit, prioritzant els serveis establerts en la llei de dependència.
5. Garantir la cobertura pública de la demanda d’educació infantil de qualitat en l’etapa 0-3 anys.