Aina Vidal: “Els homes i dones que lluiten pels seus drets i pels dels seus companys no són delinqüents, són ciutadans exemplars”

En Comú Podem, juntament amb Podemos i En Marea, ha registrat avui al Congrés una bateria d’iniciatives que busquen la derogació de l’article 315.3 del Codi Penal perquè “criminalitza el dret constitucional a la vaga”

Aina Vidal, diputada d’En Comú Podem i portaveu adjunta del grup parlamentari de Podem – En Comú Podem – En Marea, al Congrés dels Diputats, ha assegurat avui que “els homes i dones que lluiten pels seus drets i pels dels seus companys no són delinqüents, són ciutadans exemplars”.

Vidal ha fet aquesta afirmació en el marc d’una roda de premsa al Congrés en la qual ha presentat, juntament amb Rafa Mayoral, diputat de Podemos i Yolanda Díaz, diputada d’En Marea, una proposició de llei amb la qual planteja derogar l’article 315.3 del Codi Penal, que recull penes de presó per als piquets informatius, i augmentar alhora el càstig de presó i multa a els qui impedeixin l’exercici de la llibertat sindical o el dret de vaga.

En el seu text, el grup parlamentari de Podem – En Comú Podem – En Marea recorda que la Constitució reconeix com a drets fonamentals la vaga i la llibertat sindical, i que el Tribunal Constitucional (TC) ha “confirmat en nombroses ocasions” la legalitat dels piquets informatius com a via per publicitar les accions de protesta dels treballadors.
A més, recorda que la normativa penal en vigor ja recull un delicte de coaccions que fa innecessari un tipus agreujat per als casos que es donin en l’àmbit laboral, mentre no es castiguen per aquesta via les “conductes antisindicals” dels ocupadors que, no obstant això, són molt més nombroses en els tribunals del Social.

Per això, considera inacceptable que en el Codi Penal es mantingui una “criminalització” dels piquets informatius que procedeix de la dictadura de Primo de Rivera i que només pretén “dissuadir” als vaguistes i sindicalistes d’exercir els seus drets i “intimidar” als sindicats i als treballadors més actius.

Per això, el grup parlamentari de Podemos – En Comú Podem – En Marea afirma que és “apressant” reformar el Codi Penal per eliminar “l’inacceptable” article 315.3, que preveu penes agreujades de presó d’entre 21 i 36 mesos o multes d’entre 18 i 24 mesos a els qui, actuant en grup o individualment però d’acord amb uns altres, coaccionin a altres persones a iniciar o continuar una vaga.

Però, a més, en el seu text proposen modificar la resta de l’article per elevar les penes de presó a els qui impedeixin o limitin l’exercici de vaga o la llibertat sindical dels actuals 2 anys fins als 3 anys, a més d’imposar multes de sis a dotze mesos. Actualment, el jutge pot triar entre un o un altre càstig.

Igualment, la proposició de llei preveu que si les conductes antisindicals es duen a terme “amb força, violència o intimidació”, i no únicament amb coacció com preveu actualment la norma, s’imposin “penes superiors en grau”, que podrien superar als càstigs previstos actualment de presó de 21 a 36 anys o multes de 18 a 24 mesos.
D’altra banda, la iniciativa parlamentària afegeix noves disposicions al Codi Penal perquè se sobreseguin les causes actualment en tramitació, de manera que només puguin enjudiciar-se altres delictes o faltes no prescrits; i que el Ministeri Fiscal anul·li les condemnes ja dictades en un termini màxima de quinze dies.

Del mateix temps disposaria la Fiscalia per promoure la revisió de totes les situacions penitenciàries que poguessin existir, per cancel·lar els corresponents antecedents penals i per indemnitzar a els qui hagin quedat privats de llibertat en aplicació de l’article 315.3 del Codi Penal. Els qui haguessin pagat una multa haurien de recuperar els seus diners més els interessos legals aplicables.

Al marge de la proposició de llei, Podemos – En  Comú Podem – En Marea ha registrat a més dues proposicions no de llei per al seu debat en Ple i en la Comissió d’Ocupació, amb les quals reclamen al Govern que engegui la derogació de l’esmentat article i que insti al Ministeri Fiscal a sol·licitar l’arxiu de totes les causes penals en curs, a revisar i anul·lar les sentències condemnatòries, i a promoure expedients de cancel·lació i indemnització per totes les situacions penitenciàries que ja existeixin.