Aprovada una proposta d’ECP per prohibir la mutilació genital intersex

La Comissió de Drets de la Infància i l’Adolescència ha aprovat una PNL d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea per prohibir la mutiliació genital intersex.

Aquestes pràctiques, que suposen una violació significativa dels drets humans, inclouen “cirurgies genitals cosmètiques no consentides, mèdicament innecessàries i irreversibles”, ha explicat la diputada d’En Comú Podem Mar García Puig. Aquest tipus d’intervencions, fonamentats en creences i normes socials i culturals, són un dels principals problemes als que s’enfronten els nens i nenes intersex.

Segons les xifres de l’ONU, gairebé l’1,7% dels bebès neixen amb característiques sexuals que no s’ajusten a les definicions típiques. Molts d’ells pateixen aquest tipus de pràctiques, que inclouen la cirurgia genital correctiva, procediments d’esterilització, imposició d’hormones, exàmens genitals forçats i dilatacions vaginals.

A més del dolor corporal i mental que causen aquestes operacions, els nens i nenes intersex que són sotmesos a elles pateixen conseqüències per a tota la vida: pèrdua o deteriorament de la sensibilitat sexual, cicatrius doloroses, relacions sexuals doloroses, incontinència, deteriorament o pèrdua de la capacitat reproductiva, dependència per a tota la vida a hormones artificials, increment en l’ansietat sexual i insatisfacció amb els resultats funcionals i estètics.

Aquesta PNL, realitzada al costat de les ONG internacionals intersex Stopigm.org / Zwischengeschlecht.org i Brúixola Intersexual, reclama mesures legislatives per a la prohibició explícita del tractament mèdic o quirúrgic innecessari durant la infància per garantir la integritat corporal, l’autonomia i l’autodeterminació als nens i nenes afectats.

A més, segons ha explicat García Puig, la iniciativa insta al Govern a establir mesures legals per garantir la reparació a les víctimes incloent una indemnització adequada i una rehabilitació el més completa possible i també reclama formació específica a professionals mèdics, psicològics i educadors.