El Congrés aprova la proposta d’En comú Podem de posar en marxa un Impost a les Transaccions Financeres

La proposta contempla que almenys la meitat del recaptat es destinarà a una redistribució més social i equitativa de la riquesa i, en particular, a finançar polítiques socials específiques.

El Congrés dels Diputats ha aprovat avui una Proposició no de Llei (PNL) del grup parlamentari confederal d’Units Podem – En Comú Podem – En Marea per posar en marxa un Impost a les Transaccions Financeres (ITF). Segons algunes fonts, aquest impost permetria recaptar al voltant de 35.000 milions d’euros en el conjunt d’Europa i uns 5.000 en el cas espanyol.

La idea de crear una taxa per gravar les transaccions financeres i reduir els moviments especulatius i la volatilitat dels mercats té el seu origen en els anys 70, amb la Taxa Tobin, i s’ha parlat d’ella amb freqüència. Una de les últimes vegades va ser durant l’etapa més àlgida de la crisi econòmica, el 2009, quan el G-20 va recuperar aquesta possibilitat. No obstant això, tal com ha recordat avui el diputat d’En comú Podem Josep Vendrell a la Comissió d’Hisenda i Administracions Públiques, des de llavors “s’ha avançat molt lentament en la seva aprovació. Espanya ha estat un dels països que, al costat d’altres com Alemanya, Bèlgica, Estònia, Eslovàquia o Portugal, han diluït i retardat l’aplicació de l’impost”.

“L’especulació financera està en l’origen de la crisi, del creixement de les desigualtats i en la pèrdua de la capacitat dels governs i de la pròpia Unió Europea de regular i de controlar l’economia per sotmetre-la a l’interès general”, ha dit el diputat durant la seva intervenció. És per això que En comú Podem proposa impulsar l’aprovació de la proposta inicial de la Comissió de 14 de Febrer de 2013. Encara que aquesta proposta, menys ambiciosa que les anteriors, no concreta xifres de manera definitiva, es parla d’aplicar el 0,1% sobre les transaccions d’accions i bons i el 0,01% per a les operacions de derivats que els estats podrien incrementar unilateralment.

“No és la solució òptima, però suposaria un pas endavant cap a una fiscalitat global més justa. És prioritari crear aquest instrument, la Unió Europea ho necessita no només per fer front a l’especulació de capitals sinó per augmentar també els recursos públics”, ha dit Vendrell sobre la qüestió. La PNL aprovada també inclou una segona fase que consistiria a impulsar les actuacions necessàries per aprovar un Impost a les Transaccions Financeres més ambiciós que tingui com a prioritat reduir dràsticament l’especulació en els mercats financers. La proposta contempla, a més, una esmena acordada amb el grup parlamentari socialista i que especifica que “almenys la meitat dels ingressos generats es destinaran a una redistribució més social i equitativa de la riquesa i, en particular, a finançar polítiques socials específiques “.

La PNL ha estat aprovada amb els vots favorables de PSOE, ERC, PNB i el grup mixt. El PP ha votat en contra.