El Congrés aprova la proposta d’En Comú Podem de potenciar la contractació pública d’aliments amb criteris de responsabilitat social i mediambiental

La PNL insta al Govern a desenvolupar un Pla de Contractació Pública Alimentària, un protocol que tindrà beneficis a nivell econòmic, social, mediambiental i cultural.

La comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha aprovat aquesta tarda la Proposició No de Llei (PNL) d’En comú Podem de potenciar la contractació pública d’aliments amb criteris de responsabilitat social i mediambiental. Tal i com ha recordat el diputat d’En Comú Podem Jaume Moya, l’estat espanyol compta amb un Pla de Contractació Pública Verda des del 2008, però aquest no inclou els productes alimentaris i els seus objectius estan lluny d’assolir-se.

En aquest sentit, Moya ha explicat que “l’administració pública és el principal consumidor de l’Estat: destina entre 2.000 i 3.000 milions d’euros anuals a les compres alimentàries”, una xifra que equival al 0,3% del PIB o a la meitat del pressupost del Ministeri d’Agricultura. De tot el que es compra, el 70% procedeix de grans empreses distribuïdores, mentre que només el 10% de mitjana s’adquireix directament al sector primari, és a dir, als pagesos o a través de canals curts de comercialització. Aquesta proporció és molt baixa respecte d’altres països europeus, on la mitjana és del 18%.

És per això que la PNL aprovada insta al Govern a desenvolupar un Pla de Contractació Pública Alimentària que complementi, ampliï i actualitzi el pla existent sobre aquesta qüestió. “L’Estat ha d’assumir el seu paper protagonista dins del mercat de productes del sector primari, i ha de reorientar la inversió de la despesa amb criteris socials i ambientals”, ha dit el vocal de la comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient durant la seva intervenció.

L’aplicació d’un protocol d’aquesta mena “enfortirà la producció agroalimentària local, sent una eina clau per crear, enfortir i estendre una xarxa de mercats locals viables, i tindrà conseqüències importants a nivell econòmic, social, mediambiental, sanitari i cultural”, en paraules de Moya. Així, aquest pla afavorirà que la riquesa es quedi al territori, permetrà avançar en la reducció de gasos d’efecte hivernacle i acostarà el productor i el consumidor, entre altres avantatges.

La PNL ha estat aprovada amb els vots favorables de PSOE, C’s, ERC i el Grup Mixt, mentre que el PP s’ha abstingut.