El Congrés aprova la proposta d’En Comú Podem per recuperar la Llei d’emergència habitacional i pobresa energètica 24/2015

La Comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha aprovat la proposta d’En Comú Podem per recuperar els articles declarats inconstitucionals de la Llei d’emergència habitacional i pobresa energètica 24/2015 aprovada pel Parlament de Catalunya i que el Govern del PP en funcions va recorre al Tribunal Constitucional. La proposta ha tingut els vots favorables del Grup Confederal Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea, el PSOE, ERC i part del Grup Mixt, mentre que PP i C’s han votat en contra.

Lucia Martín, diputada d’En Comú Podem ha recordat durant la Comissió de Foment que aquesta llei és una iniciativa legislativa popular impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Alianza contra la Pobreza Energética i l’Observatori Desc,  que va  rebre un ampli suport de la ciutadania. Així, Martín ha assegurat que “el problema per al PP era que, aquesta llei, suposava molestar als interessos de les entitats financeres”, ja que la iniciativa impedia als banc executar un desnonament sense abans oferir un lloguer social a les famílies amb situació de vulnerabilitat.

Recuperar aquesta la llei 24/2015 significa obrir de nou un mecanisme de segona oportunitat per aquelles persones que no poden fer front als pagaments de la hipoteca del seu habitatge habitual  puguin liquidar el seu deute, com ja passa a altres països.

Per la seva part, La diputada d’En Comú Podem ha reptat a qualsevol membre del Govern de Rajoy a anar a una assemblea de la PAH i dir-li a la cara de cada una de les persones que porten molts anys lluitant, més que ningú, que la llei 24/2015 d’emergència habitacional “s’ha suspès pel seu bé”, com va dir l’Exectiu en funcions en el seu recurs al Tribunal Constitucional.

Lucia Martín ha recordat que en els últims anys,  les entitat bancàries només han acceptat un 4 % de les sol·licituds de dació en pagament, mentre que el 95 % restant ha hagut de signar un refinançament, el que suposa incrementar els anys del préstec hipotecari o augmentar el deute per pagar. Quan la PAH de Barcelona intervé en els negociacions amb els bancs, mai s’opta per un refinançament que és el que beneficia al banc. A l’Estat, només al 2015 es van produir 65.000 desnonaments, mentre que la SAREB té buits uns 50.000 pisos, el que demostra que no s’està donant una resposta contundent a aquest problema social.

Finalment, la diputada d’En Comú Podem, ha recordat que avui dia existeix un compromís de totes les forces polítiques, menys el PP, amb els impulsors d’aquesta iniciativa popular en el de retirar el recurs d’inconstitucionalitat de la llei 24/2015 si formàvem part d’un nou Govern. Retirar aquest recurs suposa millorar de forma directa la vida de moltes persones, ha insistit Martín. Per això, “En Comú Podem es deixarà la pell aquí dins per acabar amb les polítiques del futur Govern del PP, ja que suposem una amenaça directa a la vida de moltes persones”.