El Congrés aprova la proposta d’En Comú Podem que ratifica el conveni 189 de la OIT per garantir el treball digne de les treballadores i treballadors de la llar

La diputada d’En Comú Podem Aina Vidal ha defensat el drets laborals d’aquest sector a la seva intervenció durant el ple

 

El Congrés dels Diputats ha aprovat avui la Proposició no de Llei (PNL) presentada per En Comú Podem -Podemos- En Marea que insta al Govern espanyol a ratificar el conveni 189 de la Organització Internacional del Treball (OIT) i la recomanació 201 per garantir el treball decent i digne de les treballadores i treballadors de la llar.

La proposta d’En Comú Podem -Podemos- En Marea, ha sortit endavant amb el suport de una gran majoria parlamentària. Això demostra que hi ha la possibilitat d’una majoria pel canvi, ara només faltaria la voluntat del PSOE. I es que, després d’avui, el Partit Socialista ja ha pogut comprovar que hi ha una majoria per un govern d’esquerres i de la gent.

En Comú Podem va guanyar les eleccions del 20D a Catalunya, amb un programa electoral que tenia com a objectiu que totes les treballadores i treballadors tinguessin unes condicions de laborals dignes. Estem compromeses amb millorar les condicions de treball duríssimes que arrossega el sector de treballadores i treballadors de la llar, ja que, fins al moment, les diverses administracions públiques només han demostrat inacció per a que aquest sector tingui unes condicions favorables i que, com a mínim, es compleixin les recomanacions que exigeix la OIT en el seu Conveni número 189 i 201.

La diputada d’En Comú Podem, Aina Vidal, ha defensat avui la PNL del grup parlamentari Podemos –En Comú Podem- En Marea des de la tribuna del Congrés, on ha manifestat que el reconeixement dels drets i la professionalització de les treballadores de la llar “és una qüestió de drets humans i de justícia de gènere”, ja que moltes d’aquestes treballadores es mouen en una economia “informal” que les converteix en potencial víctimes del tracte abusiu, d’acomiadaments improcedents, violència, maltractament, de treballar forçadament, i tenen una gran dificultat per defensar els seus drets. Moltes treballadores ni coneixen quins són els seus drets i tenen barreres lingüístiques, dificultats per tenir suport legal o, en alguns casos, por a ser deportades. Per això, Aina Vidal ha demanat a totes les forces polítiques que ratifiquin el conveni de la OIT i que s’acabi amb aquesta situació de vulnerabilitat d’aquest sector.

Vidal, en referència a les paraules d’un regidor que va assegurar que “en una societat seriosa i sana, Ada Colau estaria netejant sòls i no d’alcaldessa de Barcelona”, ha insistit que “aquelles que ens hem guanyat la vida alguna vegada netejant sòls, que som filles, germanes o nétes de dones que han tret endavant les seves famílies com a treballadores de la llar netejant sòls, votem al partit que votem, ens mereixem que aquest senyor deixi de ser regidor, que dimiteixi”.

Per les diputades d’En Comú Podem, Aina Vidal i Mar García, això només és un punt de partida i es comprometen a reunir-se en les pròximes setmanes amb el sector de treballadores i treballadors de la llar per fixar una estratègia de treball conjunta per aconseguir que les reivindicacions laborals del col·lectiu siguin una realitat i que a més siguin escoltades pel Congrés dels Diputats.