EL CONGRÉS APROVA LA PROPOSTA D’UNIDOS PODEMOS-EN COMÚ PODEM-EN MAREA PER DEFENSAR LA GESTIÓ PÚBLICA DELS SALTS HIDROELÈCTRICS

La moció del Grup Confederal busca garantir que els beneficis de les riqueses hidràuliques reverteixin als territoris

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda a una moció d’Unidos Podemos- En Comú Podem-En Marea per defensar la gestió pública dels salts hidroelèctrics amb l’objectiu de reduir els preus de l’electricitat, maximitzar la penetració d’energies renovables i recolzar la transició energètica a Espanya.

La moció, fruit d’una interpel·lació a la ministra Teresa Ribera del portaveu adjunt d’En Comú Podem, Josep Vendrell, defensa que fer accessible les riqueses hidràuliques d’un territori enriqueix notablement la vida dels seus habitants, però que han estat “els interessos de les grans empreses els que es van reservar en el seu moment l’aprofitament de l’energia alliberada”.

Espanya és un dels principals països d’Europa en aprofitaments hidroelèctrics, amb 800 centrals que aprofiten part del cabal dels rius. Aquestes centrals, construïdes durant la dictadura franquista sense atendre les peticions de la ciutadania ni les demandes dels territoris, han estat gestionades per un model en el qual a canvi de la inversió per explotar els salts hidràulics, l’Administració oferia a les empreses constructores un període de 75 anys per explotar-les, però en moltes ocasions s’han allargat els períodes de les concessions amb una absoluta opacitat.

D’altra banda, aquestes empreses s’han resistit a complir la llei, que establia que el 25% de la producció de les centrals hidroelèctriques o el seu valor monetari havia de destinar-se a les Confederacions Hidrogràfiques per invertir en la restitució del territori afectat. Una obligació que estava recollida de forma taxativa en el clausulat de les concessions realitzades fa dècades. És a dir, que centrals que hem pagat entre tots, concessions hiperamortitzades, ni tan sols haurien complert amb les obligacions establertes en el seu propi reglament.

Per tot això, la moció d’Unidos Podemos- En Comú Podem-En Marea planteja garantir que els salts hidroelèctrics siguin gestionats amb principis rectors clars i auditar les concessions del domini públic hidràulic per establir-ne els venciments i analitzar si s’han complert les condicions de la concessió.

La proposta del Grup Confederal també defensa que s’ha d’actuar amb transparència, donant a conèixer a CCAA, ajuntaments i a la ciutadania quina és la situació administrativa de cada salt i quina és la seva data de caducitat. D’altra banda, el text aprovat al Ple també exposa la necessitat de facilitar i promoure la creació de societats públiques a les conques hidrogràfiques intercomunitèries, que són competència estatal, per explotar instal·lacions hidroelèctriques amb la participació de les confederacions, les CCAA i els ajuntaments de les zones afectades.

En aquest sentit, el portaveu adjunt d’En Comú Podem, Josep Vendrell, ha defensat que “l’emmagatzematge de l’energia elèctrica no consumida i l’adaptació tècnica és clau per configurar una transició energètica que permeti reduir les emissions i combatre el canvi climàtic”.