El Congrés insta al Govern a aprovar un impost bancari per recuperar els diners del rescat bancari

La Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats ha aprovat avui instar al Govern a presentar les modificacions legislatives necessàries per crear un impost sobre l’activitat bancària, que greu els beneficis i les remuneracions de les entitats financeres amb l’objectiu de recuperar les ajudes públiques que s’han atorgat en els últims anys a aquest sector econòmic i la generació de recursos suficients per al sosteniment dels serveis públics i la millora de l’Estat. Aquest text parteix de la Proposició No de Llei que ha presentat En Comú Podem i que finalment s’ha transaccionat amb el PSOE.

En aquest sentit, el diputat d’En Comú Podem, Josep Vendrell, ha defensat durant la Comissió d’Economia que “el rescat de la banca ha generat dèficit i deute públic i ha suposat una transferència de recursos públics de la sanitat, l’educació, dels serveis socials, desprotegint la gent per salvar la banca”. “La banca ha estat l’epicentre de la crisi econòmica i social com a conseqüència de l’esclat de la bombolla immobiliària, d’una mala regulació i davant la passivitat i la connivència dels diferents Governs i del Banc d’Espanya” ha manifestat Vendrell.

I és que segons el diputat d’En Comú Podem, “el sistema financer espanyol ha posat en greu risc l’economia, afavorint l’especulació i provocant una terrible crisi econòmica; un desastre social, amb desocupació, desnonaments, el frau de les preferents, de les clausulas sòls…; i una font de corrupció amb nombrosos directius imputats i en processos judicials”.

Per tot això, “és necessari un impost que gravi els beneficis de la banca per, entre altres objectius, recuperar els diners destinats als bancs privats, per revertir el cost social del rescat financer i recuperar els fons públics. Aquest impost solidari és un imperatiu ètic, una obligació del Govern i una necessitat social” ha reclamat Vendrel.