El Grup Confederal registra 1.600 esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat 2017

El Grup Confederal Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea ha registrat 1.600 esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat 2017 (PGE) per evitar les retallades i les polítiques d’austeritat incloses en els pressupostos del Partit Popular, marcats per l’objectiu de dèficit de 2017 aprovat per PP, PSOE i C’s, que suposa sotmetre a les Comunitats Autònomes i els Ajuntaments a una austeritat asfixiant.

El Pla de rendes garantides, valorat en 3.450 milions d’euros, és una de les emenes principals. Es tracta d’una demanda que forma part del programa d’En Comú Podem com una de les iniciatives per eradicar la pobresa. També s’ha registrat la revalorització de les pensions (1.427M€) amb un increment d’un 1,2% perquè els pensionistes no perdin poder adquisitiu. A més, una de les esmenes exigeix que s’augmentin les pensions no contributives (820M€) que afecten a la majoria de les dones.

Pel que fa a l’economia, s’ha presentat un Pla d’ocupació per aturats i aturades de llarga duració (1.225M€); una esmena per reorientar el sector de la construcció, amb un cost de 300 milions d’euros; l’actualització progressiva de l’IPREM (625M€) que afectaria positivament a les persones que reben prestació de desocupació de nivell assistencial i altres perceptores d’ajudes públiques. Per últim s’ha registrat l’increment progressiu fins al 1,2 % del sou dels funcionaris públics per evitar la pèrdua de poder adquisitiu.

El municipalisme, que rebutja el Partit Popular, ha de ser una peça clau en la millora de la qualitat de la vida de la gent, així, s’ha registrat la derogació de les disposicions addicionals 27 i 36, específicament dissenyades per impedir les remunicipalitzacions dels serveis bàsics i fonamentals pel dia a dia de les persones.

Els pressupostos del PP no estan pensants per les necessitats de la gent i es tornen a oblidar de la Llei de Dependència. En Comú Podem ha demanat que els PGE 2017 incloguin un Fons Estatal de protecció mínima (900M€) que serà transferit a les Comunitats Autònomes per garantir les ajudes a la dependència.

La inversió en I+D+I és fonamental per millorar la economia, per això, s’ha inclòs un Pla de rescat de la Ciència (940M€) vinculat a diferents mesures, com per exemple, en el Centre de Supercomputació de Barcelona, així com al Synchroton Park de la UAB.

En Comú Podem considera que els PGE 2017 hauria de dotar de recursos a la Justícia per atendre el dret d’opció lingüística de la ciutadania entre el personal de l’Administració valorat en un milió d’euros. A la vegada, s’ha registrat una esmena parcial de suport a l’agricultura, la ramaderia i la pesca (230M€).

Per Catalunya s’han registrat més de 200 esmenes després de que els pressupostos del PP només venguin fum pels catalans, ja que els PGE 2017 suposen una reducció de 500 milions d’euros respecte als de 2016, que tampoc s’han complert.

En Comú Podem ha tornat a insistir en que el Corredor del Mediterrani ha de ser ja una realitat. S’ha presentat una esmena per l’eliminació de les cabines de peatge; acabar les obres de La Sagrera del col·lector de la Rambla Prim a Barcelona; amortització anual del deute de l’Estat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona; projecte per revisar el sistema d’embassaments, la retenció de sediments o el cabal ambiental per protegir la conca de l’Ebre i el Delta; cobrir les vies ferroviàries del pla de l’Estació de Lleida i estudi per l’ampliació de Rodalies a Lleida; millorar els camins de Ronda de la Costa Brava; adequació dels trams de la via pública afectats per les obres de l’AVE a Girona; i la construcció d’una nova línia de mercaderies entre Sant Vicenç, Roda, Reus i Tarragona.