En Comú Podem aposta per augmentar la inversió pública en educació per equiparar-la als estàndards europeus i derogar la Llei Wert

En un contacte informatiu a Sant Adrià del Besòs amb Joan Mena, Domènech situa les principals propostes en educació: una llei consensuada amb la comunitat educativa i un pla de beques menjador per a les CCAA i als ajuntaments

 

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, acompanyat pel número 7 de la candidatura, Joan Mena, ha triat com a escenari l’escola bressol Josep Miquel Céspedes de Sant Adrià, una escola aconseguida per les lluites veïnals, per situar les principals propostes de la candidatura en matèria educativa: augment al 5,6% del PIB en inversió pública en educació, derogar la Llei Wert i impulsar una llei consensuada amb la comunitat educativa “cansada que hi hagi una nova llei amb el canvi d’administració”, un pla de beques menjador per a les CCAA i els ajuntaments i blindar la immersió lingüística com a eina de cohesió social. Només així, ha dit Domènech, es pot garantir que l’educació serà una “eina de futur del país”, una aposta per la cohesió social.

Durant el contacte informatiu, Domènech ha recordat que des del 2009 l’educació pública pateix un “panorama desolador” a l’estat espanyol amb retallades de 7.000 milions i com a “guinda” els últim temps un “ministre terrible” com José Ignacio Wert que ha apostat per augmentar la ràtio d’alumnes per aules, afavorir la religió a l’escola i per afavorir les escoles que separen nens i nenes que “tan mal fa fet a l’escola pública”. Per això, el programa de la candidatura aposta per revocar de forma automàtica els concerts dels centres escolars privats que segreguen per raons de gènere, religió i elit econòmica.

Tot plegat, ha dit Domènech, per a caminar cap a un sistema que tendeixi a la gratuïtat i sobretot acompanyat per un pla de beques estatal que ajudi a CCAA i a les administracions locals perquè a “Catalunya hi ha un 32% d’infants en exclusió social”, i mantenir els menjadors oberts és la única manera de garantir que almenys facin un àpat al dia potent.

Finalment, el cap de llista d’En Comú Podem també ha volgut advertir que el programa de C’S empitjora en tots els sentits el del PP per “la seva obsessió” amb la immersió lingüística, una política que “evidentment ha estat un èxit” però sobre el qual el partit d’Albert Rivera ha fet del conflicte “la seva essència”.

Joan Mena: “El dret a l’educació està en perill perquè els governs del PP a Madrid i de CdC a Catalunya fan una aposta per desmuntar l’escola pública”

El número 7 per Barcelona, Joan Mena, ha alertat que “el dret a l’educació està en perill perquè els Governs del PP a Madrid i de CDC a Catalunya estan fent una aposta per desmuntar l’escola pública”. Segons Mena, ambdós governs han dut a terme “retallades ideològiques perfectament dissenyades per acabar fent de l’escola pública una escola subsidiària de l’escola privada i de la concertada”. Front això, ha assenyalat que En Comú Podem té tres objectius bàsics: enfortir la xarxa pública, treballar per una escola per a tothom i garantir-ne l’accés, especialment a l’escola bressol i a la universitat, on avui les famílies tenen major dificultat.

La candidatura planteja posar en marxa un pla d’acompanyament per totes aquelles escoles concertades que vulguin passar a la xarxa pública, incloure nous perfils professionals a l’escola per atendre els nens i nenes amb necessitats específiques, eliminar barreres que expulsen nens amb mobilitat reduïda, i impulsar des de l’Estat un pla estatal d’aprofundiment de l’escola inclusiva. Mena ha instat a dotar de recursos els ajuntaments per “aconseguir que també siguin una institució educativa”, i ha mantingut que el concert a les escoles sexistes que segreguen els nens i les nenes en aules diferents “no tenen cabuda en una societat democràtica”.