En Comú Podem blindarà la inversió en sanitat pública per llei i garantirà l’accés a la salut a persones migrants

Xavier Domènech i Marta Sibina visiten l’Hospital de Mataró, des d’on expliquen el compromís de la seva candidatura per tirar endavant una llei de garantia social i de convergència amb la UE en inversió social
 

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i la número 2, Marta Sibina, han visitat aquest matí l’Hospital de Mataró, des d’on han aprofitat per llançar les mesures en sanitat de la candidatura: blindar la inversió en sanitat pública i garantir l’accés a la salut a totes les persones, amb independència de l’origen, l’edat, el sexe o l’orientació sexual, derogant així la llei del PP, que C’S també recolza, i que exclou de la sanitat a les persones migrants sense papers i als joves que s’han vist obligats a marxar fora per buscar oportunitats de feina o per estudis.

Així, Domènech ha assegurat que En Comú Podem tirarà endavant una llei de garantia social i de convergència amb la UE en inversió social que significa blindar  la inversió en sanitat “perquè  no es pugui jugar amb ella” i fer impossibles les retallades per garantir la sostenibilitat de les polítiques de salut. “Hi ha hagut una privatització i una transferència de gestió de la sanitat pública a la privada que s’ha demostrat un fracàs”, ha dit Domènech, que ha posat com a “màxim exemple” l’Hospital de Mataró, que demostra fins a quin punt “la gestió privada ni és eficient, ni és eficaç, i ens porta al bloquegi en un moment de retallades”.

Per això, Domènech també vol reformar la Llei orgànica de sanitat de manera que no es pugui transferir la gestió de la sanitat pública a la sanitat privada ni derivar-ne els pacients i, en canvi, es tendeixi cap a la millora del sistema públic. Recuperar la universalitat i l’equitat territorial i social en la sanitat, derogant el Reial Decret Llei 16/2012, és una de les altres mesures que la candidatura de la confluència porta al seu programa electoral.
 

Marta Sibina: “És vergonyós que Francesc Homs digui que no s’ha privatitzat la sanitat”
Per la seva banda, Marta Sibina, número 2 de la candidatura i activista en defensa de la sanitat pública, ha qualificat de “vergonyós” que el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, digui “que no han privatitzat la sanitat”. “Es privatitza la sanitat en el moment en què es deriven pacients a hospitals privats i per tant es destinen menys diners a la sanitat pública”, ha criticat la candidata. Una idea que ha reforçat assegurant que s’ha reduït un 16% el pressupost destinat a hospitals públics “mentre s’ha augmentat un 25% la dotació a les entitats privades”. Sibina també ha exposat diverses dades que evidencien la precarietat actual del sistema sanitari públic, com el tancament de més de 2.000 llits tancats des de 2010, una disminució d’un 15% en personal sanitari i el tancament “d’una planta sencera a l’Hospital de Bellvitge”.

De la mateixa manera, Sibina ha posat d’exemple l’Hospital de Mataró, un centre que forma part d’un consorci sanitari, per denunciar l’opacitat d’aquest model de gestió sanitària i per afirmar que actualment “no podem obviar la corrupció sanitària, sobretot pel que fa als consorcis i els convenis”. “Els consorcis provoquen opacitat absoluta”, ha afirmat la candidata, assenyalant que un diputat “pot introduir una pregunta en seu parlamentària per saber quina partida de diners d’un hospital consorciat es dedica a determinades despeses, i no li poden contestar”. Per aquest motiu, Sibina ha subratllat que els consorcis sanitaris provoquen que ni els diputats ni la ciutadania tinguin “accés a saber on són els diners d’aquesta part de la gestió sanitària”.