En Comú Podem celebra la cancel·lació del Midcat

El grup parlamentari ha plantejat diverses iniciatives parlamentàries pressionant als Governs del PSOE i del PP i exigint el rebuig al gasoducte

La Comissió Reguladora de l’Energia francesa i la CNMC espanyola han rebutjat donar continuïtat als permisos i finançament del projecte de gasoducte MidCat-STEP entre França i Catalunya. El projecte, segons aquestes autoritats, era car, innecessari i no oferia garanties de recuperar la inversió ni de proveir una interconnexió ferma. Les dues autoritats es plantegen, segons el seu comunicat, el futur del gas com a font d’energia en aquesta zona d’Europa a la llum del Paquet d’Energia Neta de la UE.

En Comú Podem, que porta temps registrant iniciatives parlamentàries sobre aquest assumpte i demanant compareixences de responsables del sector, considera que aquesta decisió ha de suposar “un toc d’alerta” a la configuració de la Unió de l’Energia. Ni els objectius de transició energètica en matèria d’emissions ni la viabilitat del gas com a vector de transició justifiquen la construcció de noves infraestructures gasístiques: la mobilització de recursos per part de les institucions europees ha de contribuir a una transició verda.

En aquest sentit, l’aposta per l’autogas i l’enverdiment del gas com a combustible no contaminant suposa “un engany a la ciutadania”. S’ha de recordar que el gas és un combustible fòssil. De la mateixa manera que donar suport a infraestructures gasistes és equivocat, també ho és donar suport al desenvolupament del gas en àmbits de mobilitat o consum. És un error utilitzat per les companyies dominants en el sector energètic que estan posicionades al sector gasista, ja que les reserves de gas constituirien, sense cap dubte, un dic de contenció per a una lluita efectiva contra el canvi climàtic.

El portaveu d’Energia al Congrés per Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea, Josep Vendrell, ha destacat que “el posicionament contrari dels reguladors francès i espanyol dóna la raó a totes aquelles persones i associacions que han lluitat contra una nova i innecessària obra faraònica que afectaria el territori i al model productiu de Catalunya, dificultant enormement la consecució dels objectius contra el canvi climàtic en el seu territori”.

En Comú Podem ha estat el grup parlamentari més actiu al Congrés en la pressió constant tant al Govern del PP com del PSOE exigint la cancel·lació del Midcat. Per tot això, el també portaveu adjunt d’En Comú Podem saluda aquest triomf i espera que el projecte MidCat-Step “es paralitzi definitivament, obrint pas a un paradigma que afavoreixi una transició energètica sostenible i justa al territori català”.