En Comú Podem condemna la massacre de manifestants a Gaza i exigeixen ​​que els responsables israelians siguin jutjats en tribunals internacionals

El passat 30 de març, 18 manifestants palestins van morir i prop de 1500 persones van ser ferides, entre elles 750 disparades amb munició real, en ser tirotejades per franctiradors de l’Exèrcit d’Israel quan realitzaven diverses manifestacions pacífiques a la Franja de Gaza durant la “Gran Marxa del Retorn “. Aquesta marxa, que reclamava el dret al retorn de les persones refugiades, la fi del bloqueig i l’ocupació, va ser realitzada el Dia de la Terra Palestina, com a inici d’una campanya de mobilitzacions populars que culminarà el proper 15 de maig, dia en què es commemora l’expulsió i neteja ètnica de la major part de la població palestina a 1948.

Des d’En Comú Podem expressem la nostra més profunda consternació i repulsa per la massacre, la nostra solidaritat amb les víctimes i els seus familiars, als quals traslladem les nostres més sentides condolences. Expressem la nostra més rotunda condemna per l’ús deliberat de foc real contra prop de 30.000 manifestants pacífics, homes, dones i nens com una intolerable i gravíssima violació dels més bàsics drets humans -com el dret a la vida, a la llibertat d’expressió i reunió-, el dret internacional humanitari i les Convencions de Ginebra que evoca la massacre de manifestants pacífics realitzada pel règim d’apartheid de Sud-àfrica en Sharpeville el 1960.

Exigim al Govern d’Israel el cessament immediat de qualsevol tipus de violència contra els manifestants palestins i palestines i l’establiment d’una investigació independent i transparent dels fets, tal com han demanat el secretari general de Nacions Unides, Antonio Guterres, i l’Alta representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini; així com que els responsables dels assassinats siguin jutjats davant la Cort Penal Internacional, o altres tribunals internacionals, i les seves víctimes reparades davant d’un cas, l’assassinat de manifestants pacífics, que és una intolerable pràctica habitual d’impunitat de l’Exèrcit israelià. Només el 2017, 20 persones palestines van morir en manifestacions, amb casos tan greus com el d’Abu Thuraya, disparat mentre es manifestava en la seva cadira de rodes a Gaza el desembre de l’any passat.

Davant la gravetat de la situació, i fins que no es garanteixi aquesta investigació independent i transparent, urgim al Govern d’Espanya a què convoqui l’ambaixador d’Israel a Espanya i prengui totes les mesures diplomàtiques necessàries. Exigim al Govern que torni a suspendre l’exportació d’armes i acords de seguretat amb Israel, com ja va fer durant la guerra de Gaza a l’estiu de 2014, per evitar violacions de drets humans castigades per la legislació espanyola, europea i internacional sobre comerç d’armes .

Davant la decisió del president dels EUA, Donald Trump, de traslladar el proper 14 de maig de l’Ambaixada dels EUA a Jerusalem, decisió que no només és un atac contra les institucions del multilateralisme democràtic i la legalitat internacional sinó que podria agreujar encara més la situació a la zona, la Unió Europea no ha de deixar passar un segon per actuar per evitar una catàstrofe encara més gran i garantir els drets de la població palestina. Des d’En Comú Podem seguirem treballant per l’exigència de compliment de la legalitat internacional i els drets humans; el fi de l’ocupació i el bloqueig, contra l’apartheid i pel reconeixement de l’Estat de Palestina.