EN COMÚ PODEM DAVANT LA DETENCIÓ DE MIKEL ZULOAGA I BEGOÑA HUARTE PER L’INTENT DE TRASLLAT DE PERSONES REFUGIADES A GRÈCIA COM A INICIATIVA SOLIDÀRIA I DE DENÚNCIA

El passat dimarts 27 de desembre Mikel Zuloaga i Begoña Huarte van ser interceptats i detinguts al port grec de Igoumenitsa per l’intent de trasllat de vuit persones refugiades a Euskadi. Es tracta d’una acció de caràcter solidari i de denúncia a les polítiques migratòries europees, amb l’objectiu, a més, de visibilitzar l’incompliment per part dels Estats de les seves obligacions internacionals en la que sens dubte és la pitjor crisi de persones desplaçades des de la Segona Guerra Mundial.

L’acció pacífica d’aquests dos defensors dels drets de les persones refugiades i migrants s’insereix dins d’un moviment més ampli de protesta que ha sorgit a tot Europa contra les actuals polítiques migratòries europees. Els governants europeus, inclòs l’espanyol, porten anys prioritzant la defensa de la Fortalesa Europea i el control migratori a costa de vulnerar els drets humans. Al tancament dels canals legals, la militarització de les fronteres, la manca de protecció i assistència de les dones i homes que fugen de la guerra, la persecució i la pobresa, se li ha unit l’incompliment dels compromisos adquirits de reubicar part de les persones que han arribat a Grècia i Itàlia. El govern espanyol, per exemple, es va comprometre a reubicar prop de 16.000 persones abans del setembre del 2017, i a dia d’avui només ha acollit a 898 persones. I això malgrat que els Ajuntaments del Canvi porten mesos exigint que compleixi els seus compromisos i posant a disposició tot un sistema d’acollida i protecció.

Mikel i Begoña continuen detinguts, a l’espera d’una acusació formal de les autoritats judicials gregues. Es tracta d’una acció solidària i de denúncia, coordinada i avalada per una multitud de col·lectius i moviments socials, tal com han testimoniat en declaracions presentades en roda de premsa.

Quan els poders públics resten impassibles i còmplices davant la barbàrie, la ciutadania esdevé un exemple de solidaritat i civisme, mostrant una sensibilitat modèlica davant d’un problema de magnituds internacionals, i un compromís admirable pels drets humans i la justícia. Per això, des d’En Comú Podem abracem qualsevol iniciativa que reivindiqui aquests valors, que apel·li a la solidaritat internacional, denunciï unes lleis migratòries injustes i que exigeixi, primer de tot, donar sortida amb solucions polítiques a una de les majors crisis de persones refugiades dels nostres temps.

Saludem l’acció de denúncia i exigim la immediata posada en llibertat de Mikel i Begoña. Entenem que la solidaritat i defensa dels drets humans no pot ser un delicte, i que aquesta acció pretenia mostrar l’incompliment per part del govern dels seus compromisos i obligacions amb les persones refugiades, que actualment suporten l’hivern en camps de refugiats en unes condicions inadequades. Per això, en línia amb el treball que realitzem des de fa mesos al Parlament per exigir al govern unes polítiques migratòries i d’asil respectuoses amb els drets humans, ens dirigirem:

1. Al Ministeri d’Exteriors perquè posi tots els mitjans disponibles en aconseguir la immediata posada en llibertat d’aquestes dues persones que en el marc de la seva acció de solidaritat han estat detingudes.

2. Al Govern Grec, a través de la seva ambaixada a Espanya, als efectes que faci les gestions necessàries perquè no es formuli acusació contra ells, i en tot cas siguin posats immediatament en llibertat, permetent el retorn.

3. Al Govern espanyol perquè compleixi els seus compromisos de reassentament i reubicació i perquè obri canals legals d’accés i atorgui una protecció digna i condicions d’acollida adequades a totes les dones i homes que han sol·licitat asil a Espanya.

Des d’En Comú Podem ens mantenim ferms amb el compromís de canviar les injustes polítiques migratòries europees. Mentre els governs no compleixin amb el seu deure de protegir i garantir els drets humans, i sigui la ciutadania qui ho faci efectiu, donarem suport a les actuacions de la societat civil que vagin en aquesta direcció.