En Comú Podem demana al Govern que impulsi una contractació pública d’aliments amb responsabilitat social i mediambiental

El diputat Jaume Moya insisteix en que s’ha de potenciar i garantir la vitalitat dels territoris rurals amb unes condicions de vida dignes

El diputat d’En Comú Podem, Jaume Moya, i la diputada de l’agrupació valenciana de Podem, Rosana Pastor,  han presentat una Proposició no de Llei (PNL) al Congrés dels Diputats per demanar al Govern espanyol que impulsi una contractació pública d’aliments amb criteris de responsabilitat social i mediambiental amb un Pla de Contractació Pública Alimentària que compti amb uns objectius concrets i que defineixi els processos necessaris per garantir la intervenció dels actor socials involucrats, amb especial atenció als productors i consumidors.

Les administracions públiques, que gasten entre 2.000 i 3.000 milions d’euros en  aliments,  són agents amb un poder decisiu en el mercat d’aliments, ja que els serveis de restauració col·lectiva que assumeixen els centres educatius, hospitals o centres penitenciaris són despeses que venen de les arques de l’Estat. Per això, En Comú Podem considera que aquests canals de distribució d’aliments suposaria una eina definitiva per “estendre una xarxa de mercats locals viables amb unes conseqüències molt importants a nivell econòmic, social,  mediambiental i de salut pública, donant suport així al teixit empresarial de petita escala que existeix als territoris rurals vinculats al sector primari”, ha insistit el diputat d’En Comú Podem, Jaume Moya.

La producció d’aliments a partir d’estructures agràries de tipus familiar, presents  a tota la geografia estatal, és la base sobre la que s’ha sustentat la supervivència de la població rural i, per això, han de seguir sent una prioritat a l’agenda política del Govern, ja que “s’ha de potenciar i garantir la  vitalitat dels territoris rurals amb unes condicions de vida dignes per arribar a l’objectiu d’equilibri territorial i de justícia social”, ha exigit Pastor. Beneficis als quals s’hi afegiria la defensa de la biodiversitat agrícola, dels espais agro-ambientals i la garantia de salut pública que suposa l’accés de proximitat al producte fresc i el manteniment dels nutrients en el punt òptim.

A més, amb la contractació de l’Estat d’empreses locals i familiars que es dediquin a la producció d’aliments, “es genera més ocupació local i suposa donar sortida al sector agrari, que es troba en crisis des de fa anys i abandonat per ‘enorme poder de la indústria i la distribució en cadena agroalimentària”,  ha assegurat el diputat d’En Comú Podem.