En Comú Podem demana la compareixença al Senat d’Artur Mas i Jordi Pujol per donar explicacions sobre els pressumptos casos de corrupció a CDC

El grup al Senat d’En Comú Podem registrará avui a la Cambra Alta el seu propi Pla de Treball per a la Comissió d’Investigació sobre finançament il·legal de partits, on hi figura una relació de compareixents entre els que destaquen els noms dels ex-Presidents de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Artur Mas, als qui demanen comparèixer per explicar com es finançava Convergència Democràtica de Catalunya. Al llistat també hi figuren altres ex-alts càrrecs de CDC, com els ex-tresorers Andreu Viloca i Daniel Osàcar, o el diputat del Parlament de Catalunya, Germà Gordó.

Al Pla de Treball que presentarà el grup català es demana també la compareixença d’experts en transparència com la d l’ex-Fiscal Anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo, la Vicepresidenta de MásDemocracia, María de los Reyes Montiel, el Fundador i Director de CIVIO, David Cabo, o el Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens. Els fiscals dels casos Palau, Pretoria i del cas 3% que compareguin, també es demanarà que compareguin, juntament amb càrrecs i ex-càrrecs del PP, empresaris i donants.

La Comissió d’Investigació es va crear, a diferència de la del Congrés dels Diputats més centrada en el finançament irregular del Partit Popular, per investigar casos de corrupció a tots els partits polítics a causa dels vots a favor dels populars i del PDECAT. El senador Óscar Guardingo ha titllat d’ “indignant” que siguin “els partits de Bárcenas i de la Mare Superiora” els que demanin investigar la resta de partits quan, com ha apuntat, són els partits amb més processos judicials oberts per finançament irregular. “És una farsa, el PP vol fer servir aquesta Comissió per contraprogramar la del Congrés”, ha explicat.

Avui es tanca el termini per presentar els esborranys dels plans de treball per la Comissió d’Investigació i el proper dilluns 26 es definirà el Pla de Treball final, tot i que “sota l’amenaça” del Partit Popular de fer servir la seva majoria absoluta a la Cambra per decidir el redactat final. “Mentre al Congrés dels Diputats s’han fet 6 reunions per redactar el Pla, aquí només se’n vol fer una i amb la majoria absoluta del PP amenaçant”, ha criticat Guardingo.