En Comú Podem demana l’empara del Senat després que el Govern s’hagi negat a donar informació sobre els indults concedits

En Comú Podem ha demanat l’empara de la Mesa del Senat després que el Govern s’hagi negat a donar informació sobre els indults concedits i denegats des de l’1 de juliol de 2015. El 26 d’abril passat, el senador Joan Comorera, va sol·licitar oficialment al Govern aquestes dades, a més de reclamar també informació sobre “els tipus de delictes sobre els quals versen i les raons de concessió o denegació “. Dos mesos més tard, el senador Comorera rebia resposta del Govern, que es negava a oferir les dades sol·licitades, tot i que és la seva obligació legal, argumentant que “al final del present període de sessions compareixerà davant la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats un representant del Govern, explicant l’activitat desenvolupada pel Govern en aquesta matèria “. És per això que el Grup Parlamentari d’Units Podem-A Comú Podem-A Marea ha registrat una petició d’empara a la Mesa del Senat, ja que se li està negant la funció de control parlamentari al Govern, reconeguda a la Constitució Espanyola, a Comorera.

La llei que regula la capacitat de l’Executiu per concedir indults, tot i les disposicions addicionals afegides al text original, data de l’any 1870. El Govern té, d’aquesta manera, la possibilitat d’esmenar la tasca realitzada pels tribunals de Justícia, arribant a posar-se en qüestió la separació de poders que hauria d’estar garantida en qualsevol Estat de Dret. Comorera, assegura, entén que “és summament preocupant la manca de transparència del Govern de Mariano Rajoy, capaç de negar fins i tot informació sobre els indults que, al marge de les decisions judicials, s’estan concedint”.

“Tenim la sensació que el Govern prefereix no donar informació sobre els indults que concedeix en aquest precís moment, quan més transcendència pública tenen els escàndols de corrupció del Partit Popular”, ha afirmat Comorera, “fins i tot, creiem que prefereixen fer-ho en ple estiu, quan l’actualitat informativa té menys ressò social”. Comorera ha explicat que ni el Govern ni el President sovint no ofereixen dades concretes a les seves respostes orals, alhora que ha posat en dubte que s’arribin a oferir les dades requerides a la Comissió de Justícia del Congrés.