En Comú Podem demana que els crèdits destinats a despeses reservades siguin públics passats deu anys

Joan Mena assegura que les despeses reservades s’han utilitzat com a “barra lliure” per part dels Governs de torn

El diputat d’En Comú Podem  Joan Mena ha registrat avui una proposició de Llei en la qual s’exigeix que tota informació classificada com a despeses reservades sigui pública una vegada transcorreguts deu anys, ja que, segons Mena, s’han de democratitzar aquestes despeses i fer transparent el seu control, després que amb els últims governs de torn s’hagi utilitzat aquesta fiscalització extraordinària com una barra lliure”.

Aquesta proposició de Llei també contempla que sigui obligatori que la Comissió Parlamentària que controla aquestes despeses reservades es constitueixi 30 dies després de la sessió d’investidura. El diputat d’En Comú Podem ha explicat que “amb aquesta Llei es pretén que no torni a passar que aquesta comissió hagi estat un any sencer sense constituir-se”. A més, també s’exigeix que hi hagi un membre de cada grup parlamentari com a mínim.

En aquest sentit, Joan Mena ha assegurat que “la seguretat de l’Estat no pot ser una excusa per evitar la transparència i seguir augmentat l’opacitat dels càrrecs públics”. I és que als països de l’entorn com Regne Unit, Suècia o Estats Units, la legislació contempla la desclassificació sistemàtica de les seves matèries reservades, també en l’àmbit pressupostària. Per això, el cas d’Espanya és una anomalia en aquest àmbit, ja que l’ordenament jurídic espanyol blinda a perpetuïtat tot el relatiu als secrets oficials, també els relatius a despeses reservades en matèria pressupostària.