En Comú Podem demana una jornada laboral de 35 hores i que el permís de paternitat s’equipari al de maternitat

La senadora d’En Comú Podem, Maria Freixanet, s’ha posicionat avui en una moció del PP per impulsar una racionalitat dels horaris laborals per avançar en la conciliació de la vida personal i familiar. “Proposem una esmena que demana les 35 hores màximes de treball per a tota la ciutadania; creiem que és una demanda de mínims, un primer pas en el repartiment del treball que ens sembla que podria fer consens”, ha dit Freixanet en la seva intervenció que també s’ha centrat en una altra demanda: un permís de paternitat igual que el de maternitat, extensible a qualsevol model familiar. “Pares i mares tindrien un permís igual, intransferible, pagat al 100% i amb protecció del lloc de treball”, ha reclamat Freixanet.

“Aquest petit canvi és substancial”, ha manifestat perquè, que els homes tinguin només 15 dies, com ara, reforça el missatge ancestral de que els homes no saben cuidar, i alhora, que aquesta tasca és responsabilitat exclusiva i principal de la mare. “És una escola de desigualtat. Ho és fins al punt que el 45% de les dones que s’agafen la baixa per maternitat ja no tornen a treballar”, ha recordat la senadora, que també ha posat de manifest que el conjunt de les dones en edat fèrtil pateixen “discriminació estadística”: com que algun dia pot ser que s’agafin aquesta baixa, els empresaris prefereixen no contractar “mà d’obra d’alt risc”.

“Necessitem eliminar aquest imaginari home-treballa, dona-cuida, i us proposem començar per aquest canvi tan senzill”, ha reclamat Freixanet juntament amb la reforma de reduir la jornada laboral a 35 hores, dues propostes “de mínims”. “Han de saber que això només és la punta de l’iceberg. Que una reforma en profunditat ha de sincronitzar horaris de serveis, treballs, escoles, administracions públiques, televisió, oferta cultural; és proposar-li a la societat una organització dels temps justa i racional, que faci la vida més fàcil”, ha conclòs.