En Comú Podem demana la compareixença d’Ábalos per informar de l’Open Arms

En Comú Podem demanarà la compareixença del ministre de Foment, José Luis Ábalos, perquè doni explicacions sobre el bloqueig de la sortida dels vaixells Open Arms i Aita Maria dels ports de Barcelona i Pasaia, respectivament, i informi de per què no permet que puguin continuar les seves tasques de rescat al Mediterrani.

Paral·lelament, el grup parlamentari ha escrit una carta dirigida al ministre de Foment, José Luis Ábalos, i a la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, en la que els demana que facilitin que aquests vaixells tornin a exercir les seves tasques.

Els rescats que duen a terme aquestes embarcacions no només tenen una funció humanitària sinó que, com defensa la carta, “suposen el compliment de la justícia internacional per part de la societat civil, una obligació que haurien d’estar assumint els nostres governs i les institucions de l’Estat”.

Per tot això, En Comú Podem defensa que “inhibir-se no només suposa una negligència humanitària”, sinó que, a més, implica oblidar que “les persones a la deriva al Mediterrani són titulars de drets humans i fonamentals reconeguts pel Dret Internacional”.

Signada pel diputat i secretari tercer de la Mesa del Congrés Marcelo Expósito en representació de tot el grup, la carta sosté que ja hi ha “un clamor social” a favor que el Govern aixequi la restricció a aquests vaixells i que són incomptables les organitzacions civils i institucions que s’han afegit a aquesta postura.