En Comú Podem es compromet a eliminar el Decret de Taxes Wert per garantir l’accés a la Universitat de tots els estudiants

Joan Mena i Xavier Domènech recorden que cada cop hi ha més famílies que s’han d’hipotecar per pagar la matrícula dels seus fills

El cap de llista d’En Comú Podem per les eleccions del 26-J, Xavier Domènech, i el candidat per Barcelona Joan Mena, s’han reunit avui amb membres de l’Observatori del Sistema Universitari, el Catedràtic de la UPC Albert Coromines i l’investigador de la UPC Oriol Arcas. Aquesta reunió s’emmarca dins de la importància que representa per En Comú Podem la necessitat de garantir una universitat pública de qualitat  a la qual pugui accedir-hi tothom. Tal i com han anunciat Xavier Domènech i Joan Mena, una de les prioritats del grup és acabar amb el Decret de Taxes Wert 14/2012, que ha suposat que 63.000 estudiants no poguessin fer front al pagament de la seva matrícula.

En aquest sentit, Joan Mena ha explicat que entre les prioritats de la candidatura hi figura la de garantir l’accés a la universitat pública per a tothom, perquè “tothom pugui accedir-hi independentment del nivell de renda de la seva família”. També ha reclamat una gestió “completament democràtica” de la Universitat, “amb òrgans de govern amples, col·lectius, que incloguin tota la comunitat educativa”; així com posar fi a la precarietat del personal docent i investigador.

Així, ha explicat que “avui dia les classes més populars estan excloses de la universitat pública a Catalunya, les taxes s’han incrementat fins a un 291%”, i ha assegurat que es tracta d’una exclusió “ideològicament dissenyada per les polítiques del PP a Madrid i de CDC a Catalunya”. “Sembla que la dreta catalana i la dreta espanyola competeixen per veure qui pot fer fóra amb més força les classes populars del nostre sistema universitari”, ha afirmat.

Per la seva part, Xavier Domènech ha insistit en que cada cop hi ha més famílies, més pares i mares, àvies i avis que s’han hagut d’hipotecar per a que les seves filles, fills, nétes i néts puguin formar-se i preparar-se en una societat que ha quedat marcada per la crisi. Tot això, tenint en compte que els joves són els més afectats per l’atur, més d’un 50 % en aquesta franja, i a més, els sous dels que tenen la sort de treballar s’ha reduït durant la crisi i són cada cop més precaris. Per això, En Comú Podem exigeix que els joves no hagin d’escollir entre precarietat o exili i puguin accedir a la Universitat per potenciar el seu talent.

Domènech també ha denunciat la precarietat del sistema de professorat català, on han desaparegut 1.500 professors des de l’inici de la crisi. Avui dia, n’hi ha que cobren menys de 500 euros per la seva feina i altres que compleixen totes les acreditacions per poder ser titulars o agregats no hi poden accedir per la prohibició de la reposició de la jubilació que va fer el Partit Popular.

Davant d’aquest escenari, els joves són els que més s’hi juguen el pròxim 26- J: són un dels col·lectius més afectats per la crisi i que té a les seves mans el canvi, la mobilització per canviar les coses.