En Comú Podem exigeix que el Salari Mínim Interprofessional arribi als 950 euros mensuals durant la legislatura

La diputada Aina Vidal ha defensat la necessitat de que el SMI sigui suficient per garantir les necessitats de les treballadores i treballadors

En Comú Podem, conjuntament amb la resta del grup parlamentari Podemos – En Marea, ha registrat avui una Proposició de Llei (PL) sobre el Salari Mínim Interprofessional (SMI) en la que s’exposa que la quantia del SMI haurà de registrar una pujada progressiva fins arribar als 800 euros a partir de l’1 de gener de 2018 i de 950 euros l’1 de gener de 2020. D’aquesta manera, el SMI equivaldria al 60 % de la mitjana salarial de la societat, una consideració i recomanació que fa la Carta Social Europea i l’Informe del Comitè de drets socials del Consell d’Europa.

En aquest sentit, la diputada d’En Comú Podem, Aina Vidal, i el Portaveu de Podemos, Íñigo Errejón, han insistit en que el SMI d’Espanya és molt inferior al d’altres països de la Unió Europea com Grècia, on és de 862 euros mensuals o a França, on el SMI és de 1.202 euros al mes. Per això, Vidal ha manifestat que la Proposició de Llei té l’objectiu d’establir una quantitat del SMI que “sigui suficient per garantir les necessitats de les treballadores i treballadors i, en segon lloc, donar compliment als tractats internacionals, concretament, a la Carta Social Europea”.

Aina Vidal ha insistit en que el salari mínim actual “està portant a moltes persones a l’exclusió social i això no ho podem permetre, ja que nosaltres portàvem al programa la recuperació dels drets dels treballadors d’aquest país i amb aquesta PL volem que el salari mínim es fitxi amb una modificació de l’Estatut dels Treballadors per a que els criteris per pujar l’SMI s’adaptin a les necessitats de la ciutadania”.

D’aquesta manera, la PL insta que el Govern tingui en compte a les organitzacions sindicals, associacions empresarials més representatives per fixar el salari mínim “tenint en compte les necessitats dels treballadors i les seves famílies, el nivell general de salaris del país i el cost de vida”, ha insistit Vidal en la presentació de la PL. A més,  si el Congrés aprova el text que avui ha registrat En Comú Podem, “la quantia del SMI es podrà incrementar amb els anys, però en cap cas es podrà disminuir”.