En Comú Podem expressa la seva solidaritat amb Omar Barghouti, defensor dels DDHH a Palestina

El passat 19 de març Omar Barghouti, defensor dels DDHH a Palestina i cofundador del moviment Boicot Desinversions i Sancions va ser detingut per les forces israelianes que van irrompre al seu domicili. Tant ell com la seva dona van ser interrogats durant 16 hores i Barghouti avui està sent sotmès al cinquè dia d’interrogatoris. Aquesta retenció d’Omar Barghouti s’ha produït abans que viatgés als Estats Units per rebre el Premi Gandhi per la Pau conjuntament amb Ralph Nader.

L’activista pro drets humans ha estat sotmès durant anys a intenses amenaces, intimidacions i repressions per diversos grups d’extrema dreta israelians particularment des que el govern israelià va considerar el moviment de lluita no violenta BDS una “amenaça estratègica” per al seus sistema d’ocupació il·legal. Així mateix el govern d’Israel al maig de 2016 es va negar oficialment a renovar els documents de viatje de Barghouti, una decisió que equival a una prohibició de viatjar  que s’utilitza sovint contra defensors de DDHH, periodistes i activistes internacionals de la causa palestina.

Durant una conferència a Jerusalem al març de 2016, diferents ministres del govern israelià van amenaçar Barghouti i les defensores de DDHH amb mesures severes incloent la “eliminació civil dirigida. Aquest mateix any el Ministeri d’Assumptes Estratègics va establir una “unitat de reputació” per malmetre la reputació de les defensores del BDS.

En Comú Podem vol mostrar la seva preocupació davant la persecució i criminalització constant dels activistes defensors de DDHH de Palestina i davant els fets reiterem el nostre suport a l’activista Omar Barghouti i exigim la seva llibertat i protecció davant la Comunitat.

El dret al boicot és una lluita no violenta i legítima de defensa dels DDHH del poble palestí que no pot ser criminalitzada ni perseguida tal i com recorda la alta representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i de Seguretat, Federica Mogherini. Així mateix reiterem la nostra solidaritat amb les activistes valencianes, compromeses amb la lluita solidària amb el poble palestí, que també han estat denunciades denunciades en un procés penal en relació amb el debat sorgit durant l’agost del 2015 durant el festival de música reggae Rototom Sunsplash a Benicàssim.