En Comú Podem insta a considerar les violències masclistes com una qüestió d’Estat perquè atempten contra els drets fonamentals de les dones

Xavier Domènech: “Necessitem canvis reals i de gran calat de la Llei integral contra la violència de gènere perquè inclogui mesures que lluitin contra totes les formes d’expressió de la violència masclista”

En Comú Podem considera la lluita contra les violències masclistes una prioritat al seu programa i per això insta a considerar aquestes formes de violència com una qüestió d’Estat perquè es tracta d’un atemptat contra els drets fonamentals de les dones. A més, denuncia que aquestes violències són un impediment perquè les dones puguin assolir la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat, i recorda que no hi ha justícia social si les dones no deixen d’estar subordinades, discriminades o violentades. 

La candidatura també proposa com a mesura una reforma de la Llei integral contra la violència de gènere que té com a finalitat introduir millores legislatives. Xavier Domènech, cap de llista d’En Comú Podem, manifesta que “s’han d’introduir millores per a la prevenció i abordatge de les violències masclistes en totes les seves formes d’expressió i per a la redefinició dels conceptes de violència masclista i feminicidis. És necessari realitzar canvis de gran calat i no quedar-nos en reformes parcials. Per tot això cal exigir en un dia com avui la justícia de gènere, que ha de ser assolida en tots els àmbits de la nostra societat”.

A Europa, 62 milions de dones europees han patit violència de gènere al llarg de la vida i una de cada tres ha experimentat agressions físiques o sexuals, segons dades del 2014 de l’Agència Europea dels Drets Fonamentals. A l’Estat Espanyol, durant l’any 2014 es van produir 88 assassinats, segons Feminicidios.net, que comptabilitza totes les formes i àmbits on es perpetra la violència masclista. Aquestes xifres òbviament són només la part més terrible d’una problemàtica que, tal com reflecteix la ‘Macroencuesta del 2015’, afecta a més de 2,5 milions de dones a l’Estat. A Catalunya, el nombre de denúncies és de 9.736 durant els primers nou mesos de l’any 2015.

“Les violències masclistes són un greu atemptat contra els Drets de les dones i tal com les defineix l’Organització Mundial de la Salut, constitueixen una problemàtica de Salut Pública”, ha declarat Marta Sibina, numero 2 de la candidatura.

En Comú Podem recull aquestes mesures com a part del treball i l’acord integrat per les  organitzacions feministes de defensa dels drets de les dones i les organitzacions polítiques parlamentàries. Avui, 25 de novembre, Dia internacional contra la violència de gènere, En Comu Podem se suma com cada dia a defensar els drets de les dones i lluitar contra les violències masclistes que comporten una greu vulneració d’aquests drets.