En Comú Podem insta el govern espanyol a reconèixer l’Estat palestí “de forma unilateral i sense condicions prèvies”

Joan Mena, diputat d’ECP i membre de la comissió d’Exteriors, subratlla que la prioritat és “agilitzar la negociació en el procés de pau entre Israel i Palestina”

En Comú Podem, juntament amb Podemos i En Marea, ha presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats una Proposició No de Llei (PNL) que insta el govern espanyol a reconèixer “de forma unilateral i sense condicions prèvies l’Estat de Palestina en els dos primers mesos de govern”. “És una de les mesures obligatòries que hauria de prendre qualsevol govern democràtic”, assenyala el diputat d’En Comú Podem Joan Mena, membre de la Comissió d’Exteriors.

El text subratlla que “la persistència de l’ocupació” de Palestina per part d’Israel “és contraria al Dret Internacional i al dret de poble palestí a constituir un Estat propi”, que “impossibilita la negociació entre iguals”, així com que “no només genera frustració sinó que també és una de les principals fonts de radicalització i violència”. Per això, el grup defensa que “el reconeixement de l’Estat de Palestina contribuiria a generar una igualtat jurídica entre les parts de cara a unes eventuals negociacions de pau”, i “permetria afirmar el compromís del nostre país amb la legalitat internacional i amb la solució de dos Estats”.

“En aquests moments, una declaració així pot agilitzar la negociació en el procés de pau entre Israel i Palestina. Aquesta és la nostra prioritat”, insisteix Mena. El diputat recorda que la legislatura passada ja va ser aprovada a la Comissió d’Exteriors una PNL que reclamava el reconeixement de l’Estat palestí, “un mandat que el govern del Partit Popular no té voluntat d’aplicar”, i manté que “cal defensar la dignitat del poble palestí”.