En Comú Podem pregunta al Govern si actuarà contra la campanya transfòbica d’Hazte Oír

Les diputades Mar García i Lucía Martín recorden que campanyes com aquesta fomenten la discriminació i reclamen mesures contra ella.

Les diputades d’En Comú Podem Mar García i Lucía Martín han registrat avui una bateria de preguntes dirigides al Govern per saber què pensa fer aquest respecte a la campanya transfòbica que ha posat en marxa Hazte Oír. Des del 27 de febrer un autobús d’aquesta plataforma recorre diferents ciutats espanyoles amb els missatges transfòbics “Els nens tenen penis i les nenes tenen vulva” i “Si neixes home, ets home. Si ets dones, seguiràs sent-ho. Que no t’enganyin”. La primera ciutat va ser Madrid, però en els pròxims dies també recorrerà València, Barcelona, Saragossa, Pamplona, Sant Sebastià o Bilbao, entre d’altres. El seu objectiu és protestar contra les lleis de lluita contra la LGTBIfòbia vigents en diferents comunitats autònomes.

La campanya s’està realitzant tant a través d’Internet com a través de suports publicitaris, entre ells l’autobús, havent estat àmpliament recollida i difosa en els mitjans de comunicació. Pel seu contingut queda clar que està directament dirigida a la infància, encara que la Llei Orgànica 8/2015, i la Llei 26/2015 de modificació del sistema de protecció de la infància i adolescència, han vingut a contemplar, en relació a les víctimes menors d’edat, la necessitat de garantir la seva igualtat i no discriminació per la seva especial vulnerabilitat, entre elles, per la seva orientació sexual i identitat de gènere. Cal recordar, a més, que a Espanya la incitació a l’odi, la violència o la discriminació per raó d’orientació sexual o identitat de gènere constitueix un delicte penal.

“Aquest autobús és una mostra més d’un sistema de gènere que fomenta la transfòbia, basat en un binarisme home – dona que no reflecteix la diversitat sexual i de gènere que ens envolta”, assenyala la diputada Mar García. “Campanyes tan vistoses com la d’Hazte Oír no fan més que reflectir un problema estructural en la nostra societat i contra el qual cal actuar des de la base. El nostre compromís és lluitar contra les campanyes com la de l’autobús però també contra les discriminacions a què s’enfronten les persones trans cada dia”, afegeix. En aquesta mateixa línia, la diputada Lucía Martín lamenta que aquesta campanya “és una expressió que posa de manifest que vivim en una societat transfòbica, que no tolera expressions de gènere diverses i que ens marca uns rols i unes identitats determinades en funció del sexe que ens assignen en néixer. Aquesta construcció social genera estigma i discriminació i cal lluitar contra ella”.

Per tot això, En comú Podem reclama al govern que expliqui si pensa prendre mesures contra aquesta campanya i també contra totes les campanyes que fomentin la discriminació, i li pregunta com fomentarà una educació basada en la diversitat sexual i de gènere.