En Comú Podem presenta al Congrés una proposició no de llei per aturar el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre

En Comú Podem fa una crida a la mobilització del proper diumenge dia 7 a Amposta, on la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha convocat una gran manifestació

En Comú Podem ha presentat avui al registre del Congrés dels Diputats la ‘Proposició No de Llei sobre el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre’. La Proposició insta al Congrés dels Diputats a paralitzar el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre recollit en el Reial Decret 1/2016, de 8 de gener, pel qual s’aprova la revisió dels plans hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura i Xúquer, i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre, ja que afecta greument els ecosistemes naturals del Delta de l’Ebre.

En aquest sentit s’ha expressat Xavier Domènech, portaveu d’En Comú Podem al Congrés, que ha manifestat que és incomprensible que un Govern en funcions com el del PP impulsi de nou una iniciativa d’aquestes característiques que podria tenir fortes conseqüències per l’ecosistema del Delta de l’Ebre i la resta de territoris: “Un govern en funcions i aïllat presenta una mesura il·legítima que sona a antics Plans Hidrològics ja aturats”, ha manifestat Domènech. Per la seva banda, el diputat d’En Comú Podem per Lleida, Jaume Moya ha expressat també el seu rebuig a aquest nou Pla: “L’aigua no és una arma de litigis o enfrontaments entre pobles, és un dret bàsic”, ha manifestat. Alhora, Félix Alonso, diputat per Tarragona d’En Comú Podem, ha recordat que “aquest Pla no compta amb la gent del territori i significaria la mort del Delta” i que el nou Pla “situa el cabal de l’Ebre per sota dels mínims previstos per temps de sequera. Seria la mort del Delta”.

En Comú Podem ha fet també una crida a la mobilització del proper diumenge dia 7 a Amposta, on la Plataforma en Defensa de l’Ebre ha convocat una gran manifestació: “Avui presentem aquesta Proposició No de Llei i diumenge estarem a la manifestació”, ha declarat Domènech. Per la seva banda, Moya ha animat també a participar en la marxa: “Fem una crida a la mobilització el proper diumenge per defensar l’ecosistema del delta”.

En la Proposició No de Llei, En Comú Podem ha proposat un Pla basat en altres paràmetres: adequació i compliment amb les directives europees d’aigua, aus i d’hàbitats; tenir en compte les recomanacions de la Comissió Europea realitzades en l’informe de març 2015 i en les posteriors cartes d’intercanvi entre el govern d’Espanya i la Comissió; revisar els cabals ecològics tenint en compte en la revisió altres propostes com la feta per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre; revisió de la viabilitat tècnica i ambiental de les noves infraestructures de regulació tenint en compte els informes de la Comissió; revisió de l’estratègia de recuperació de costos i participació plena i directa de la ciutadania a nivell individual i col·lectiu en l’elaboració d’aquest Pla.

Els diputats i diputades d’En Comú Podem han estat acompanyats durant l’entrega de la Proposició No de Llei i la roda de premsa posterior dels diputats de Podemos per Aragó Pedro Arrojo i Jorge Luís Bail, que han mostrat el seu rebuig a que s’utilitzi l’aigua com un arma de confrontació entre territoris i han fet també una crida a la mobilització del proper diumenge a Amposta.