En Comú Podem presenta amb Hervé Falciani el seu pla de mesures anticorrupció i contra el frau fiscal

 

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat avui amb l’ex informàtic de l’HSBC i referència de la lluita contra la corrupció, Hervé Falciani, les mesures anticorrupció i de lluita contra el frau fiscal de la seva candidatura. Domènech, que s’ha mostrat “enormement orgullós” de poder comptar amb l’assessorament de Falciani, ha definit la corrupció com “sistèmica” i ha assegurat que un partit com el PP no pot lluitar de forma efectiva contra ella. “Ens governa el més corrupte de l’Estat i dels més corruptes de la UE, que ha estat imputat com a partit”, ha assenyalat el candidat, reiterant que “un partit que ha estat qualificat de banda organitzada no pot ser creïble” en la lluita contra la corrupció. “Per restaurar la normalitat haurem de derrotar al PP a les urnes”, ha dit el líder de la confluència.

Domènech ha qualificat la corrupció com un “la sostracció del poder democràtic de la gent”, ja que fa que els partits “no obeeixin el poder que emana del vot”. Però a més l’ha definit com un problema econòmic, pels 44.000 milions d’euros que segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència “es perden cada any per la corrupció”, i pels 88.000 milions d’euros a l’any per frau fiscal. “Només solucionant aquestes qüestions no s’haurien d’haver fet les retallades que hem patit”, ha sentenciat Domènech.

Per lluitar contra aquesta problemàtica, En Comú Podem porta al seu programa mesures com un avantprojecte de llei en el primer any de legislatura per garantir la protecció especial a les persones denunciants de casos de corrupció, que es garanteixi l’assistència jurídica adequada des del moment de la denúncia, l’assistència mèdica i psicològica i el blindatge del lloc de feina de la persona denunciant, així com la posada en marxa d’un observatori independent contra la corrupció.

Igualment, la candidatura de la confluència vol prohibir que qualsevol ex-càrrec electe participi en consells d’administració d’empreses que operen en sectors estratègics de l’Estat per evitar les portes giratòries i que, de la mateixa manera que fa Barcelona, cap empresa pública no contractarà cap empresa que, directament o mitjançant societats pantalla o filials, desviï fons als paradisos fiscals amb la intenció d’evadir les seves obligacions tributàries o legals, o que estiguin participades per persones condemnades per corrupció.

Altres mesures es refereixen a la reforma del règim d’aforaments dels càrrecs polítics per eliminar-lo en tot allò que no estigui “estrictament vinculat al càrrec polític”, allargar la prescripció dels delictes de corrupció de 5 a un mínim de 10 anys, incrementar el personal de l’Agència Tributària per fer aflorar el frau fiscal i no reconèixer la personalitat jurídica a les societats constituïdes en paradisos fiscals.

Falciani assenyala que les mesures d’ En Comú Podem “afavoreixen la inversió” i “ajuden l’economia”

L’ex informàtic de l’HSBC Hervé Falciani ha defensat que mesures com les que ha presentat avui En Comú Podem “afavoreixen la inversió”, perquè “cap inversor posarà els seus diners en una economia corrupta”. Falciani ha subratllat la importància de gaudir de lleis de transparència, doncs “saber qui treballa amb qui és central en aquesta lluita”, i també de protegir els denunciants, com proposa la candidatura de confluència: “Un dels desafiaments més grans és saber aprofitar la informació quan la tenim; això significa protegir a les fonts”, ha sentenciat.

Falciani s’ha confessat “orgullós” de poder compartir la seva feina contra l’evasió i el frau fiscal amb la candidatura d’En Comú Podem. Un intercanvi de coneixements sobre lluita contra la corrupció que ha emmarcat en el “sentit de ciutadania”. A més, ha mantingut que el govern municipal de Barcelona “és un exemple” en la lluita contra el frau, en referència a mesures com la prohibició de contractar amb empreses que operin en paradisos fiscals, unes iniciatives que, ha afirmat, “ajuden l’economia”, perquè la corrupció, l’evasió i el frau fiscal “l’aturen”.