En Comú Podem presenta el Grup Plurinacional amb Podemos i En Marea que li garanteix les característiques d’un Grup Parlamentari

“El búnquer ha tornat a intentar impedir que milions de persones tinguin veu pròpia al Congrés, però col·lectivament i de forma fraternal hem impedit el seu bloqueig”, ha afirmat Xavier Domènech

En Comú Podem, conjuntament amb Podemos i En Marea, han presentat avui al Congrés dels Diputats el Grup Parlamentari Plurinacional. Aquest grup garanteix a En Comú Podem i a En Marea les característiques pròpies d’un Grup Parlamentari: autonomia política –sense disciplina de vot–, participació en els debats, una agenda pròpia i portaveus propis per cada un dels grups. Per tant, amb aquest Grup Parlamentari, en el proper debat d’investidura, En Comú Podem hi intervindrà com a actor sobirà, exercirà el control del govern com a actor sobirà i també tindrà la capacitat de presentar proposicions de llei com a actor sobirà.

En la roda de premsa posterior a la presentació, el portaveu al Congrés d’En Comú Podem, Xavier Domènech; la portaveu al Congrés d’En Marea, Alexandra Fernández; i el portaveu al Congrés de Podemos, Íñigo Errejón, han declarat que la decisió de PSOE, PP i C’s de no permetre grup propi a les confluències catalanes, valencianes i gallegues, ha estat en tot moment una decisió política, i en cap cas jurídica. Davant això, les candidatures que conformen el Grup Plurinacional han afirmat que malgrat els impediments dels “tres partits del búnquer” han estat capaços, a través del “treball conjunt i fratern”, de “fer possible el que no semblava possible” i evitar que les “tres forces immobilistes aturessin el canvi polític” que va tenir lloc el passat 20 de desembre.

En aquest sentit, Xavier Domènech, ha recalcat que malgrat que el 20D En Comú Podem va guanyar les eleccions a Catalunya, “el búnquer ha tornat a intentar impedir que milions de persones tinguin veu pròpia al Congrés”. Però alhora, a recalcat que “hem estat capaços de, col·lectivament i de forma fraternal, impedir el seu bloqueig amb el Grup Plurincional”. Per a Domènech, les negociacions que han tingut lloc aquests dies no intentaven buscar solucions “sinó jugar amb nosaltres i amb el que han expressat milions de votants”. Davant d’això, des d’En Comú Podem “no volíem continuar sent titelles i hem pres la iniciativa”. “La gent sempre ha estat per davant de la casta i avui ho hem tornat a demostrar”, ha insistit el portaveu al Congrés d’En Comú Podem. “Tindrem Grup Propi no gràcies als partits de sempre, sinó gràcies a la fraternitat de la gent”, perquè “la llibertat i la igualtat es construeix amb la fraternitat”. “Ens voleïn dividits i, de nou, ens tindran en comú”, ha manifestat.

Per la seva banda, Alexandra Fernández, portaveu al Congrés d’En Marea, ha volgut remarcar que En Marea “continua sent un espai plenament gallec amb entitat jurídica pròpia”. Fernández ha volgut remarcar que els “partits del búnquer segueixen sense entendre res”, però això no ha pogut impedir “que En Marea tingui autonomia, agenda i finançament propi”.

Per últim, Íñigo Errejón, portaveu al Congrés de Podemos, ha remarcat que “el que nosaltres presentem avui aquí té més futur que el que han fet PP, PSOE i C’s a la Mesa”. El portaveu de Podemos ha declarat que “estem presentant un grup plurinacional, el que demostra que les coses es poden fer de forma diferent”. “És un grup en condicions d’igualtat. Hem demostrat que la diversitat multiplica i que junts som més forts en peu d’igualat”.

Així mateix, En Comú Podem també ha registrat el Grup Parlamentari Plurinacional al Senat, conformat per En Comú Podem, Podemos Euskadi, Compromís i En Marea. Un grup on les confluències catalanes, gallegues i valencianes podran ser institucionalment el que són en realitat, “projectes polítics autònoms i radicats cadascun al seu territori”, tal com han declarat en el moment del registre. “Aquest grup és en si mateix la realitat plurinacional que existeix a l’Estat”, han manifestat.