En Comú Podem presenta la candidatura a les eleccions generals per recuperar els drets socials i impulsar un referèndum vinculant

«Ens presentem per recuperar els drets socials i impulsar un referèndum vinculant». Aquest és el missatge central que s’ha llançat aquest vespre a la presentació de la candidatura En Comú Podem que ha tingut lloc als Cinemes Girona de Barcelona. L’acte de presentació, amb la sala plena, ha començat amb la projecció del primer vídeo de la candidatura, que tot seguit han deixat pas a una conversa amb el número 1 per Barcelona, Xavier Domènech, a càrrec del periodista Guillem Martínez. A la conversa Domènech ha volgut destacar que aquesta candidatura «no és un fi en si mateix, sinó una eina per assolir un objectiu comú» i que el que ha portat a fer aquesta candidatura «no és la voluntat de fer un partit sinó de transformar la societat». Xavier Domènech també ha afirmat que el bipartidisme, representat pel PSOE i el PP, «ja està mort, però és la prova vivent que els zombis existeixen». Domènech també ha deixat clar que hi ha marge polític per un referèndum, perquè és el que fa falta en aquest país i «nosaltres construirem l’escenari que el farà possible.»

Tot seguit s’ha presentat un nou vídeo, on s’ha desvetllat l’affair electoral entre Marta Sibina i Xavier Domènech. El vídeo es farà públic demà a les xarxes socials.

El vídeo ha donat pas a la presentació de la resta de candidats per part de Xavier Domènech. La primera a parlar ha estat Marta Sibina, que ha recordat que la classe política actual «no ens representa» i que ara és el moment de construir eines per representar-nos també a les institucions: «nosaltres no anem a entrara en política, anem a fer-la i a canviar tot allò que no ens agrada. Qui millor que nosaltres mateixes per representar-nos?» s’ha preguntat.

Tot seguit ha pres la paraula Josep Vendrell, que ha afirmat que «això no és una crisi, és el sistema» i que la candidatura «vol portar la veu dels que no tenen veu al Congrés». Alhora ha recordat que aquest és un sistema tòxic que vol acabar amb el planeta i ha reivindicat una economia «social, ecològica, feminista i democràtica».

Lucía Martín, ha explicat la seva experiència en la lluita pel dret a l’habitatge que ha demostrat que la gent «va molt per davant de les institucions». I ha recordat que al Congrés «hem d’anar a dir les coses que diu la gent del carrer i que allà mai es diuen». Tot això, ha manifestat, «no ho podem fer soles, necessitem la gent al carrer mobilitzada per acompanyar-nos.»

Mar Garcia, ha pres paraula per recordar que «el feminisme ha d’estar present en aquesta candidatura» i ha recordat que cal entrar en política «per posar el gènere i les persones en el centre del debat». Per això, cal «arribar a les institucions estatals i aconseguir que sobreviure no sigui una utopia per a moltes dones».

Joan Mena, ha recordat que «tenim dos problemes greus en educació: la LOMCE i la LEC» i que la primera obligació de la candidatura serà la de fer lleis «que parlin de tu a tu amb la comunitat educativa». Mena ha emfatitzat que «només amb la lluita a les institucions no podrem fer res: necessitem la lluita al carrer.»

Aina Vidal, ha remarcat que cal «tombar la reforma laboral de Rajoy, però també la de Zapatero». Vidal ha manifestat que «no només es tracta de recuperar el que hem perdut, es tracta de ressituar els drets laborals.»

L’acte ha acabat amb una breu intervenció d’Ada Colau, que ha donat les gràcies a les persones que conformen la candidatura per fer un pas endavant, perquè, ha recordat, que «són gent normal fent política, que demostra que sí que es pot». Colau ha reafirmat que el més important és que «estem tots aquí i sabem que anem a guanyar, perquè no ens rendim». «Hem nascut amb vocació guanyadora perquè el que està en joc és molt important». Colau ha acabat l’acte recordant que en aquesta candidatura «hi ha gent que està disposada a jugar-se la pell per les sobiranies en plural.»