En Comú Podem presenta un pla especial de 5.000 milions per a ciutats mitjanes i petites per reforçar el municipalisme i afrontar l’emergència social

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat avui a Igualada un Pla Especial dirigit a ciutats mitjanes i petites xifrat en 5.000 milions d’euros per dinamitzar l’activitat econòmica i afrontar l’emergència social des del municipalisme. “És un pla per atendre els plans específics de cada ciutat, singularitzant les seves propostes amb les necessitats de cada població, amb un pla de cohesió social i urbana, de vertebració de teixits urbans i per garantir els serveis socials bàsics”, ha declarat el candidat, que ha presentat aquesta nova mesura de la seva candidatura juntament amb el catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joan Subirats.

Domènech ha assenyalat la “necessitat” d’impulsar una nova llei de bases i d’hisenda local, perquè els municipis “són les administracions que més recursos immediats han hagut d’esmerçar per afrontar les emergències locals”, i que alhora més han vist retallades les seves competències a causa de la llei Montoro, “que intervé directament sobre les capacitats dels ajuntaments”, i de la LRSAL, que per Domènech suposa “una intervenció directa sobre el desenvolupament de competències en matèria social dels ajuntaments quan més falta fan”.

Els 5.000 milions d’euros pressupostats inicialment per aquest pla especial provindrien de la recuperació de l’IVA que se’ls cobra a les administracions locals mitjançant un fons de compensació, de la creació “d’un fons extraordinari als pressupostos generals de l’Estat” i de la negociació de fons europeus. La distribució d’aquests recursos es faria en funció de “la població, la renda, i els indicadors de la situació social com els índexs d’atur o de pobresa energètica”, tal i com ha explicat el cap de files de la confluència.

Joan Subirats defensa més competències i recursos per als municipis

El Catedràtic de Ciència Política i director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB, Joan Subirats, ha manifestat la “necessitat de descentralitzar” les competències i els recursos cap les administracions municipals per “reforçar les capacitats dels governs locals”. “El que acaba sent definitiu pel nivell de vida de la gent és la capacitat de donar resposta des de la proximitat”, ha sostingut. Subirats ha posat com a exemple que Igualada, amb una població de gairebé 40.000 habitants, té una mida “perfecta perquè comenci a tenir competències més significatives en matèria educativa o sanitària”.

Domènech sobre la carta de Rajoy: “Una política que no l’ha dut enlloc no la solucionarà amb una carta”

En referència a la carta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la que apel·la al vot per la unitat de tots els espanyols, Domènech ha denunciat que “la única política en relació a Catalunya de Rajoy i el PP és repressiva i judicialitzadora, negant les aspiracions dels catalans des de fa anys”. “Una política que no l’ha dut enlloc no la solucionarà amb una carta”, ha assegurat el cap de llista, que ha sostingut que “el millor que li pot passar a Catalunya i a Espanya és que Rajoy passi de president en funcions a expresident”.