En Comú Podem prioritzarà un pla de rescat ciutadà i el blindatge dels drets socials

Xavier Domènech: “No és una proposta de futur sinó de present, tot el que volem tirar endavant amb les nostres propostes ja s’està duent a terme als ajuntaments del canvi”

 

 

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech ha presentat avui al Col·legi de Periodistes de Catalunya les mesures per al rescat dels drets socials i l’ampliació del benestar, cinc punts prioritaris perquè “estem en una situació d’emergència social i dramàtica”. Domènech ha dit que “no es una proposta de futur sinó de present”, i ha recordat que “tot el que volem tirar endavant amb les nostres propostes ja s’està duent a terme als ajuntaments del canvi”. Els cinc punts es concreten en: Llei del mínim vital i assegurar un mínim digne per a tothom en el que és essencial: renda, subministraments bàsics i habitatge; derogar les reformes laborals i incrementar el salari mínim a un 60% del salari mitjà; llei de garantia social i de convergència social europea per eliminar el dèficit social i convergir amb Europa en inversió social; la creació d’una banca pública; i la llei de promoció de la coresponsabilitat, per l’equitat de gènere, i equiparar els permisos de paternitat i maternitat.

Acompanyat per Laia Ortiz, regidora de l’Ajuntament del Barcelona; i Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política, el cap de llista d’En Comú Podem ha recordat les dades que confirmen aquesta situació. “A l’Estat viuen deu milions de persones sota del llindar de la pobresa, un 26% a Catalunya, i un 11% pateixen pobresa extrema”. Domènech també ha recordat que hi ha més de dos milions de treballadors que no arriben a final de mes a tot l’Estat i 364.000 a Catalunya. També ha recordat que més de dos milions de persones viuen en pobresa energètica en l’àmbit estatal, així com més 287.000 famílies catalanes. “Això afecta un terç de la societat, però és un fenomen que ens acabarà afectant a tots i totes”, ha declarat el cap de llista.

Domènech ha començat presentat el pla de rescat ciutadà “per assegurar un mínim digne per a tothom en allò que és essencial: renda, subministraments bàsics i habitatge. Amb aquest objectiu, les propostes d’En Comú Podem passen per la introducció d’una renda de garantia de 675 euros, així com “prohibir els talls de subministraments aplicant el principi de precaució, és a dir, que a ningú se li pot tallar l’aigua, la llum o el gas fins que no es demostri la seva capacitat econòmica”, ha afegit. Així mateix, el cap de llista d’En Comú Podem ha dit que la candidatura recull las propostes que la PAH exigeix des de fa anys: dació en pagament retroactiva i la supressió de desnonaments exprés, entre d’altres.

La segona mesura prioritària aborda els punts sobre el treball de qualitat i els salaris dignes. “Es derogaran les últimes reformes laborals del PP i PSOE, que no han produït treball però sí precarietat laboral”, ha dit Domènech, qui ha afegit que la proposta de la candidatura passa per incrementar el salari mínim interprofessional fins a arribar a l’objectiu de la Carta Social Europea, del 60% del salari mitjà pactat en conveni col·lectiu (aproximadament 1.000 euros). Així mateix, la candidatura planteja aplicar la mateixa ràtio a la pensió mínima contributiva i introduir clàusules de revisió salarial en funció de l’IPC Real.

El tercer punt consisteix en una llei de garantia social, i Domènech ha afegit que “es derogarà la Llei Montoro que va sortir aprovada pels vots a favor de CiU i PP”. A més, ha afegit que “s’ha d’equiparar de forma progressiva la inversió en salut, educació i serveis socials per càpita amb la de la UE-15, en la mesura que hi hagi un increment del PIB”. La creació d’una banca pública és el quart punt de les mesures prioritàries que, ha dit Domènech, “sona a alguna cosa revolucionaria però en aquest país ja s’ha fet”. En aquest sentit, ha manifestat que “tenim els instruments per fer-ho, doncs l’Estat ja compta amb l’ICO, Bankia i Marenostrum”, i ha afegit que “hem de garantir el crèdit a les pimes, autònoms, i a les cooperatives i l’economia social, que aglutinen el 70% de l’ocupació de Catalunya”.

Finalment, Domènech ha explicat que la candidatura proposa una mesura que abordi la equitat de gènere i una llei de coresponsabilitat. “Hem de recuperar el 24% de la inversió que s’ha retallat en polítiques de gènere i augmentar-ne la inversió”, ha manifestat, i en aquesta línia ha destacat que es proposarà una revisió de la llei de la Violència de gènere i considerar la violència de gènere una qüestió d’Estat. Sobre la llei de coresponsabilitat, En Comú Podem proposa: equiparar els permisos de paternitat als de maternitat (naixement/adopció/acollida) per a totes les persones treballadores, fent-los intransferibles i pagats al 100%, i ampliar tots ells a 18 setmanes en 5 anys, incloent-hi totes les persones progenitores independentment del seu sexe, opció sexual o tipus de família.

Joan Subirats: “Majories progressistes al Congrés podrien canviar molt les condicions de vida de la gent”

El catedràtic de Ciència Política Joan Subirats ha assenyalat que el govern de l’Estat ha volgut situar la responsabilitat de les polítiques socials en les comunitats autònomes i els ajuntaments, però que les lleis bàsiques que ha aprovat, com la Llei Wert en educació o la llei general de sanitat, han condicionat el marc de treball de les altres administracions. Subirats ha explicat que “després de molts anys de desregulació”, l’Estat hauria de “recuperar capacitat de lideratge públic” en aquesta matèria, i “majories progressistes al Congrés podrien canviar molt les condicions de vida de la gent”.

D’altra banda, Subirats ha criticat que les polítiques públiques hagin prioritzat “el curar al cuidar”, la qual cosa fa augmentar la despesa pública en no haver-hi una correcta prevenció. “El gran esforç que es fa en política sanitària hauria d’anar acompanyat d’un major esforç en polítiques socials”, ha sostingut. A més, ha assenyalat que “no és un problema del concert econòmic sinó de prioritats polítiques” que al País Basc el 3% dels ciutadans i ciutadanes tinguin accés a una renda garantida mentre que la resta de CCAA el percentatge no arriba al 0,5%, i ha subratllat la importància de que  des de l’Estat “es fes l’esforç de fer una llei bàsica en aquest terreny”, com preveu el programa electoral d’En Comú Podem.

Laia Ortiz manté que “és imprescindible” que el canvi arribi també al Govern de l’Estat

La tinent d’alcalde de Drets Socials a l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha reivindicat el “canvi de paradigma” que s’ha donat al govern de la ciutat des del passat 24 de maig, “situant els drets en el centre de les polítiques públiques”, i enfocant-les “no des de l’assistencialisme sinó des de l’empoderament ciutadà”. En aquests sis mesos, ha subratllat Ortiz, s’ha triplicat el número de beques menjador amb el 100% de cobertura, s’ha multiplicat per quatre els plans d’ocupació, s’ha impulsat l’acompanyament i l’atenció a la gent gran, s’ha activat una partida per a fer front a la pobresa energètica i s’ha mobilitzat 100 milions d’euros del superàvit de la ciutat per a destinar-los a partides socials, entre altres mesures.

A més, ha posat en relleu que “no parlaríem de drets socials si només parlem d’atenció social, sinó també de com disputem parcel·les de poder entre el públic i lo privat”. En aquest sentit, ha posat com a exemple les multes a entitats financeres que no han posat pisos buits en lloguer social, i la mediació amb les companyies subministradores perquè garanteixin el subministri a famílies amb dificultats econòmiques per combatre la pobresa energètica. Malgrat aquests avenços, ha assenyalat Ortiz, “és imprescindible que el canvi arribi a l’Estat”, perquè “gran part de les dificultats que ens trobem als barris i a les ciutats té a veure amb la nefasta política estatal per part del PP que ha generat tanta desigualtat”.