En Comú Podem proposa que es reguli el copagament farmacèutic segons la renda

Marta Sibina ha recordat a la Comissió de Sanitat que les persones de classe baixa tenen 5 vegades més risc de no poder accedir als medicament per motius econòmics

En Comú Podem, conjuntament amb la resta del grup parlamentari, Podemos – En Marea, defensat avui durant la Comissió de Sanitat al Congrés que el Govern reguli el copagament dels farmacèutic segons la renda dels usuaris amb l’objectiu de posar en marxa immediatament un pla d’emergència per les classes socials més desfavorides. És a dir, establir uns límits màxims trimestrals de copagament a la població activa: aquells que tinguin una renda anual inferior a 12.450 euros no haurien de pagar; renda anual entre 12.450 euros i 20.200 euros, haurien d’abonar un màxim de 24.69 euros per trimestres i aquells que cobren entre 20.200 euros  35.200 euros, el límit serà de 55.56 euros al trimestre.

Marta Sibina, diputada d’En Comú Podem, ha defensat la posició del grup parlamentari davant d’aquesta PNL. Sibina ha començat la seva intervenció assegurant que és una iniciativa “que no ens agrada presentar”, ja que Podemos – En Comú Podem- En Marea “tenim clar que el copagament farmacèutic és un impost a la que és intolerable a un país com el nostre”. En aquest sentit, Marta Sibina ha assegurat que el grup parlamentari “és conscient de que encara no té la força suficient per posar fi al copagament” i per això avui “proposem reduir l’impacte del desastre causat per decisions presses a aquesta cambra”.

A la vegada, En Comú Podem exigeix que s’estableixi “de forma immediata” un mecanisme d’avaluació periòdica dels copagaments que permeti identificar els col·lectius en major risc de patir la denominada ‘pobresa farmacològica’, com és el cas de les persones menors de 65 anys que tinguin una malaltia crònica i no arribin a la renda mínima.  Marta Sibina,  ha recordat a la Comissió que “les persones de classe baixa tenen 5 vegades més risc de no poder accedir als medicaments per motius econòmics”. Per això ha insistit en que s’ha d’introduir un finançament públic d’aquells medicaments dirigits al tractament de símptomes menors que mostrin un valor terapèutic i una relació de cos-efectivitat favorable.

Marta Sibina ha dit durant la Comissió que “alguns diran que som incoherents amb el nostre planejament sobre el copagament, però nosaltres insistirem en que el nostre objectiu final no ha canviat: que una malaltia no estratifiqui econòmicament i que la redistribució de les rendes es faci mitjançant una reforma fiscal”. D’aquesta manera, la diputada d’En Comú Podem ha insistit en que “sabem que el copagament no s’eliminarà d’avui per demà, però creiem necessari marcar el camí  a seguir: protegir als mes desfavorits i al sistema sanitari”.