En Comú Podem proposa un Pla de Transició energètica amb una inversió de 15.000 milions d’euros anuals per garantir el 100% de les renovables el 2050

Xavier Domènech: “Acabarem amb l’estafa de les elèctriques i impulsarem les energies renovables”

 

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha aprofitat la visita al Parc Eòlic de Rubió per explicar les propostes en matèria energètica de la candidatura que encapçala: un Pla de transició energètica amb una inversió de 15.000 milions d’euros que actuï per garantir el 100% de renovables el 2050 i per adaptar 200.000 habitatges perquè siguin eficients energèticament i sense cap cost pels seus veïns i veïnes. “El cost de l’electricitat de Nou Barris és més car que a Nova York i això té un nom: portes giratòries i per això les tarifes estan sobredimensionades”, ha dit Domènech per la qual cosa ha assegurat que d’es d’En Comú Podem “acabarem amb les portes giratòries i acabarem amb l’estafa de les elèctriques” per “impulsar les energies renovables”.

“Moltes polítiques s’han fet pensant en les futures jubilacions i no en la millora de la població i la seva vida”, ha criticat Domènech, que ha assegurat que la candidatura que encapçala també combatrà la pobresa energètica que afecta 2 milions de famílies en el conjunt de l’estat. “1.200 persones van morir a Catalunya per la pobresa energètica mentre que grans companyies guanyen beneficis”, ha recordat Domènech, posant de manifest les dades d’un estudi de CCOO i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Aquest pla de Transició Energètica pot contribuir a crear 400.000 llocs de feina en diferents sectors vinculats a l’economia verda. La inversió dels 15.000 milions d’euros per al pla, 5.000 provindrien del sector públic a partir d’una auditoria del sector elèctric, provinents dels beneficis caiguts del cel de les elèctriques i del sobrecost de la producció i distribució elèctrica. Aquests 5.000 milions d’euros s’invertirien en iniciatives privades per fomentar les renovables i s’estima que d’aquesta manera s’obtindrien els 10.000 restants provinents del sector privat.

“Quan va començar la crisi el govern de ZP i el PP parlaven que la sortida de la crisi tenia a veure en inversió en I+D+I i en les energies renovables però igualment van retallar les dues coses i això és el que no farem nosaltres”, ha sentenciat.

Josep Vendrell: “Hem de transitar cap a un nou model energètic més descarbonitzat, amb energia verda i que aposti per les renovables”

En el contacte informatiu també hi ha participat el número 3 de la candidatura, Josep Vendrell, que ha recordat que “la política energètica d’aquests últims anys és el paradigma de la política general del PP: cara, antiecològica i perillosa en matèria energètica”. És per això, ha dit, “hem de transitar cap a un model energètic més descarbonitzat, amb energia verda i que aposti per les renovables” ha explicat Vendrell que ha denunciat que l’energia elèctrica a Espanya és la més cara després de Xipre, ha explicat que actualment hi ha 2 milions de persones a l’Estat que no poden tenir la temperatura adequada a casa seva ni els subministraments bàsics. “El PP són els enemics de les energies renovables, són els qui han legislat i actuat en contra”, ha assegurat Vendrell que veu “evident” que hi havia una indústria potencial de renovables que el PP s’ha carregat amb mesures com l’impost del sol que regula l’accés a l’autoconsum i impedia que la gent s’instal·lés plaques fotovoltaiques.