En Comú Podem proposa una Llei de Segona Oportunitat pels autònoms i que es pagui segons els ingressos

El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat aquest matí les propostes de la candidatura sobre els autònoms, uns dels col·lectius que més ha patit la precarització del mercat de treball, ha lamentat. En una roda de premsa a la seu de l’Agència Catalana de Notícies, Domènech ha anunciat la intenció de tirar endavant una Llei de Segona Oportunitat, “que permeti als autònoms, no només als bancs, poder reestructurar el seu deute per no ofegar-los”; així com flexibilitzar els terminis de pagament de l’IVA i que la quota es pagui segons els ingressos.

“Hi ha d’haver una relació proporcional entre el que s’ingressa i la quota que es paga”, ha defensat Domènech, que ha detallat que els autònoms només pagarien quota “sempre que el que s’ingressa estigui equiparat al SMI”. Així mateix, el cap de llista ha explicat que En Comú Podem proposa una doble mesura perquè els autònoms, les cooperatives i les petites i mitjanes empreses puguin accedir al crèdit: avals públics, i la creació d’una banca pública a partir de l’Institut de Crèdit Oficial i dels bancs que han rebut diners públics. Domènech ha recordat que aquests tres sectors concentren el 70% de l’ocupació del país, i malgrat això han estat “especialment maltractats”.

“Estem especialment preocupats pel creixement de la precarietat al nostre país”, ha assenyalat Domènech, que ha lamentat que els autònoms viuen una “doble realitat” de precarietat: estan “ofegats per una economia i una legislació que no els hi és favorable”; i també que s’ha produït “un creixement massiu dels falsos autònoms” des de la reforma de tarifa plana del PP del 2013. Sobre aquesta segona, ha defensat la necessitat de “millorar les inspeccions” per evitar que la figura dels falsos autònoms es converteixi una forma de precaritzar els llocs de treball.

Per poder tirar endavant totes aquestes mesures, ha destacat Domènech, “necessitem per fora el PP i construir un govern de canvi”. “Allà on hem aconseguit liderar-lo, l’aposta del PSOE ha estat pel canvi”, ha recordat en aquest sentit el candidat, que ha sostingut que en la mesura en què el PSOE “no s’està definint”, En Comú Podem “és el vot més clar per aconseguir aquest govern de canvi”.