En Comú Podem rebutja l’acord PP-PSOE per les clàusules sòl perquè no retorna tots els diners estafats

En Comú Podem rebutja l’acord al que han arribat el PP i PSOE sobre una possible solució extrajudicial a les clàusules sòl que no és més que “un pegat que no aborda la qüestió de fons ni garanteix els drets de les persones afectes i tampoc que aquestes recuperin tots els diners que se’ls ha estafat amb el cobrament d’aquesta clàusula il·legal” ha assegurat Josep Vendrell, diputat d’En Comú Podem.

Per la seva banda, Lucía Martín, diputada d’En Comú Podem, ha recordat que aquest acord entre PP i PSOE “no elimina les clàusules sòl dels contractes dels préstecs hipotecaris”, i tampoc “estableix un mecanisme general de devolució automàtica de les quantitats defraudades de forma directa, per la qual cosa no es compleix la sentència del Tribunal de Luxemburg que establia la restitució de les quantitats cobrades indegudament”.

Segons Vendrell, “es tracta d’un greu error, que novament s’afavoreix als bancs, ja que el mecanisme acordat és una negociació individualitzada de les entitats financeres amb les persones afectades” i  és evident que existeix una relació desigual entre banc i clients per la capacitat de pressió de les entitats financeres, ha explicat el diputat d’En Comú Podem.

Lucía Martin ha insistit que “és lamentable que el PSOE accepti la lògica imposada pel Ministre d’Economia Luis de Guindos”, “les clàusules abusives són una expressió de la vulneració sistemàtica del dret a l’habitatge i dels abusos i fraus perpetrats durant anys per les entitats financeres, amb la connivència o la indiferència de diferents Governs”.

En aquest sentit, En Comú Podem considera que l’acord no preveu cap mecanisme de sanció per a les entitats de crèdit que obstaculitzin el procediment o s’oposin a la devolució dels imports cobrats indegudament i tampoc s’aprofita per impulsar mesures per a la devolució a les persones afectades dels imports pagats indegudament per la formalització de les hipoteques: despeses de registre, notaries i tributs, cobraments que són indeguts segons sentències judicials.

El Govern tampoc ha previst cap mesura judicial per accelerar la resolució de les milers de demandes presentades en els tribunals, especialment després que es conegués la sentència del Tribunal de Luxemburg. D’aquesta manera s’afavoreix  una solució extrajudicial que pot ser més ràpida però menys avantatjosa que la solució judicial.  Es calcula que 1’5 milions de famílies estan afectades per aquest frau. Les clàusules solc van ser determinants perquè milers de famílies anessin desnonades i perdessin els seus habitatges.

Finalment, En Comú Podem lamenta la nul·la voluntat de diàleg del Govern i del PSOE amb els altres Grups parlamentaris, com Units Podem-En Comú Podem-En Marea, així com amb les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca i altres organitzacions socials. Novament el PSOE ha optat per la gran coalició, per un acord amb el PP en lloc de conformar majories al Congrés per garantir plenament els drets, en aquest cas, de les persones afectades pel frau hipotecari.