En Comú Podem reclama al Govern reduir l’edat de jubilació dels treballadors amb feines “excepcionalment penoses, perilloses o insalubres”

El grup al Senat d’En Comú Podem ha presentat una moció en què reclama al Govern que es redueixin els coeficients de l’edat de jubilació per aquells treballadors que estiguin desenvolupant feines amb una natura “excepcionalment penosa, tòxica, perillosa, insalubre i que acusin índexs elevats de mortalitat o morbiditat”. “Fins ara hi ha hagut voluntat política perquè les empreses poguessin prejubilar els seus treballadors i així abaratir costos laborals”, ha explicat el senador Óscar Guardingo, “però no existeix la mateixa voluntat per reduir l’edat de jubilació de feines precàries, amb prestacions penoses i condiciones dures”.
Guardingo ha apuntat que tot i que durant 2016 hi va haver un rècords de prejubilacions amb 136.941 treballadors prejubilats dels quals gran part no arribaven als 60 anys, aquesta política de prejubilacions és “selectiva i orientada a que les empreses siguin més rentables” i no formen part, en cap cas, d’un sistema basat en la salut laboral dels treballadors. “Hi ha feines que constitueixen un risc per a la integritat física o psíquica dels treballadors, per això els hem de dotar de règims d’accés a la jubilació a edats més primerenques i no pas als 67 anys”, ha explicat el senador.
La moció, que ha estat aprovada per la Cambra Alta, instarà al Govern a traslladar a la Comissió Pacte de Toledo del Congrés aquesta proposta de reducció de l’edat de jubilació i a agilitzar els expedients en tramitació dels 19 col·lectius professionals que reivindiquen establir coeficients reductors de l’edat de jubilació que encara es troben a l’espera de resolució des de 2011. “Confio que amb aquesta moció es puguin desencallar aquests expedients i aconseguim que molts treballadors puguin accedir a una prejubilació digna”, ha dit Guardingo.