En Comú Podem reclama la derogació de la reforma laboral

És una de les mesures que la formació proposa per solucionar el dèficit de les pensions.

La diputada d’En Comú Podem Aina Vidal ha reclamat aquest matí la derogació de la reforma laboral aprovada el 2012 com una de les mesures imprescindibles per revertir la situació d’emergència en el que es troba el sistema de Seguretat Social. Ho ha fet durant la compareixença a la comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo de la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, a qui ha interpel·lat per exigir solucions urgents al dèficit de les pensions.

En la seva intervenció Vidal ha assenyalat que la causa del dèficit “no està en que es gasti molt en pensions”. Segons les últimes dades disponibles de l’Eurostat, Espanya dedica a protecció social un 3,5% del PIB menys que la mitjana de la Unió Europea, i un 1,5% menys a les pensions. “El problema de la Seguretat Social espanyola està perfectament identificat: és la caiguda dels ingressos contributius i les insuficients aportacions fiscals”, ha dit la diputada. En aquest sentit, cal recordar que l’estat espanyol té uns ingressos tributaris un 6,1% del PIB per sota de la mitjana de la UE, i uns ingressos per cotitzacions un 6,9% inferiors.

“La reforma laboral, amb el seu incentiu permanent de la precarietat, està en l’origen de la caiguda dels ingressos per cotitzacions”, ha destacat la portaveu adjunta de la comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo. L’augment de la temporalitat i la parcialitat, la devaluació salarial i la caiguda de l’afiliació industrial que ha implicat la reforma són algunes de les causes del dèficit de les pensions. “La situació actual, amb una previsió de desequilibri de 16.000 milions d’euros entre ingressos i despeses, té el seu origen en els governs del PP”, ha resumit Vidal.

Per tot això En Comú Podem ha proposat un seguit de mesures que reverteixin la situació. La primera és derogar la reforma laboral per acabar amb les causes de la devaluació salarial i millorar així els ingressos per cotització. La formació també demana augmentar de manera progressiva els ingressos fiscals fins arribar als 22.000 milions d’euros, l’equivalent a l’actual despesa de pensions de mort i supervivència. Entre les altres accions necessàries per solucionar el dèficit de les pensions hi ha acabar amb les extensions de cotitzacions, doncs suposen una disminució dels ingressos de la Seguretat Social, i augmentar la relació entre el salari i les cotitzacions.