En Comú Podem reclama que es reconegui l’aporofòbia com a agreujant en els casos de delictes d’odi

Les agressions motivades pel rebuig a la pobresa són un fenomen en augment però invisibilitzat. Les mesures enregistrades insten que s’inclogui l’agreujant d’aporofòbia al Codi Penal.

Jaume Moya i Joan Comorera, portaveus de Justícia del Grup Confederal Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea al Congrés i al Senat, respectivament, han registrat avui unes propostes no de llei que s’han de debatre a la Comissió de Justícia de les dues cambres, per les quals s’insta el Govern a que reconegui l’aporofòbia com a agreujant en els casos de delictes d’odi. “Si bé la discriminació per motius de patrimoni de la persona ve expressament prohibida per la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, l’ordenament jurídic espanyol no la contempla com a circumstància agreujant en els delictes contra les persones”, ha manifestat Jaume Moya, diputat d’En Comú Podem. “En els últims anys s’està produint un augment de delictes contra persones sense recursos i contra indigents sense sostre pel sol fet de ser-ho, amb atacs a la dignitat humana”, explica Joan Comorera, senador d’En Comú Podem. “Per això creiem que cal resoldre la manca de tipificació com a agreujant genèrica al Codi Penal de l’aporofòbia i situar-la al mateix pla que la xenofòbia i el racisme”, afegeix.

L’aporofòbia és un terme encunyat als anys 80 que defineix el fenomen del rebuig a la pobresa manifestat a través de l’odi, la repugnància o l’hostilitat davant el pobre, el sense recursos o el desemparat. Donada la situació de precarietat i vulnerabilitat de les víctimes, és un fenomen poc denunciat, i per tant també invisibilitzat. No obstant això, nombrosos informes apunten que és cada vegada més freqüent, agreujat en ocasions amb escarni a través de les xarxes socials. A Catalunya, per exemple, un recent informe de la Fundació Arrels basat en 348 entrevistes a persones sense sostre de la ciutat de Barcelona assenyalava que el 37% d’elles afirmaven haver estat víctimes d’agressions.

El Codi Penal, però, només recull com a agreujants de la responsabilitat els “motius racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l’ètnia, raça o nació a la qual pertanyi, el seu sexe, orientació o identitat sexual, raons de gènere, la malaltia que pateixi o la seva discapacitat”. No ho fa amb els motius aporafòbics d’odi a la situació socioeconòmica de pobresa, precarietat o de sense llar de les víctimes, tot i que és evident que aquestes situacions incrementen també la seva vulnerabilitat.

Per això, les proposicions registrades per En Comú Podem insten el Govern a presentar un projecte de llei orgànica de modificació del Codi Penal perquè s’inclogui l’agreujant aporofòbia o l’odi contra les persones pobres i en situació socioeconòmica precària i de vulnerabilitat, en les circumstàncies que agreugen la responsabilitat criminal.