En Comú Podem sol·licita la compareixença urgent de Catalá al Senat per explicar l’error crític de seguretat que compromet la confidencialitat de tots els processos judicials que se segueixen a l’Estat Espanyol

Joan Comorera, senador d’En Comú Podem, ha sol·licitat la compareixença urgent de Rafael Catalá, ministre de Justícia, després de conèixer l’error crític de seguretat del sistema LexNet, implantat a l’Administració de Justícia el gener de 2016 i que, tal com avui s’ha conegut, permetia a qualsevol usuari accedir i descarregar-se les dades de qualsevol procés judicial que se segueix a l’Estat Espanyol. La bretxa crítica de seguretat avui coneguda ha compromès greument la confidencialitat de tots els sumaris judicials i suposa,a més, un trencament de facto de la Llei Orgànica de Protecció de Dades.
En Comú Podem no només demana la compareixença urgent de Català en la Comissió de Justícia del Senat, sinó que elevarà a més un escrit a l’Agència de Protecció de Dades perquès’analitzi si s’han compromès les dades privades de desenes de milers de ciutadans i ciutadanes a les que es pot accedir des de LexNet.
El mateix senador Comorera, diversos mesos enrere, denunciava ja el greu problema que suposava el fet que els servidors de dades de LexNet fossin gestionats pel Ministeri de Justícia i no per òrgans judicials, posant en dubte un dels pilars de l’Estat de Dret, la separació efectiva de poders. L’error avui conegut, però, és encara molt més greu. De fet, el mateix Ministeri de Justícia, un cop que diversos internautes li han comunicat la gravetat del que ha passat, ha optat per desconnectar el sistema, de manera que els advocats i advocades que normalment fan servir LexNet avui no poden fer-ho, sense que se sàpiga tan sols quan tornarà a estar operatiu.
“La ciutadania podia tenir seriosos dubtes sobre si el ministre Catalá era capaç d’utilitzar el seu càrrec per protegir amics involucrats en casos de corrupció, avui tenim la certesa que la seva incapacitat posa en un risc majúscul tot el nostre sistema judicial “, ha manifestat el senador Comorera.