En Comú Podem urgeix al Govern que expliciti el seu rebuig al Midcat

La Comissió Reguladora de l’Energia francesa i la CNMC espanyola van rebutjar dimarts passat donar continuïtat als permisos i finançament del projecte de gasoducte MidCat-STEP entre França i Catalunya. El projecte, segons aquestes autoritats, és car, innecessari i no ofereix garanties de recuperar la inversió ni de proveir una interconnexió ferma. Totes dues institucions es plantegen, segons el seu comunicat, el futur del gas com a font d’energia en aquesta zona d’Europa a la llum del Paquet d’Energia Neta de la UE.

En aquest sentit, resulten alarmants les declaracions a les quals fan referència mitjans especialitzats, segons les quals la Comissió Europea pretendria continuar donant suport a noves interconnexions de gas, sota el pretext d’una Unió de l’Energia. Segons les fonts citades, el projecte STEP continuaria sent d’interès comú i podria continuar comptant amb el suport de la UE per anàlisis addicionals.

L’entestament del Comissari d’Energia, Miguel Arias Cañete, que ja ha declarat en nombroses ocasions que considera necessàries les interconnexions, no pot encoratjar un “nou forat econòmic i mediambiental” per als interessos dels territoris afectats.

El model de transició energètica que es projecta per a les pròximes dècades no pot incorporar la possibilitat de convertir-nos en un hub gasista. Segons En Comú Podem, una aposta així, podria alentir la transició cap a un mix 100% renovable. Per tot això, “urgeix que el Govern espanyol expliciti, com ha fet el Govern francès, que no està interessat en la construcció d’un gasoducte sense justificació ni viabilitat tècnica i ambiental”, assenyala el portaveu adjunt d’ECP, Josep Vendrell. De fet, En Comú Podem ha registrat una bateria de preguntes al Govern relatives al posicionament de la Comissió Europea a favor del gasoducte.

El també portaveu d’Unidos Podemos a la Comissió d’Energia reclama que l’Executiu col·labori amb la paralització definitiva, “obrint pass a un paradigma que afavoreixi una transició energètica sostenible i justa al territori català. Finalment, ECP considera “intolerable” que sigui ni tan sols debatible que es pugui construir una nova i innecessària obra faraònica que afectaria el territori i al model productiu de Catalunya, dificultant enormement la consecució dels objectius contra el canvi climàtic.