En Comú Podem vol impedir per llei que hi hagi retallades a l’Estat del Benestar

Xavier Domènech: “El PP i el PSOE no tenen credibilitat en polítiques socials, després d’aprovar article 135 de la Constitució que destrossa el pacte social”

 

Convergir amb la UE dels 15 en inversió social, fer impossible per llei les “retallades” i tenir garantida la sostenibilitat dels mecanismes de cohesió social: la salut, l’educació, els serveis socials i la dependència, derogar la llei d’estabilitat pressupostària i l’article 135 de la Constitució. Aquestes han estat les principals propostes que el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat avui durant la roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies.

En aquest sentit, Domènech considera que es tracta de revertir la situació actual, que condiciona l’Estat del benestar als minvants recursos fiscals per culpa d’una llei, votada per PP i CiU, que obliga a anar reduint el dèficit fins arribar al 0% el 2020 per la seva obsessió per convergir amb Europa en deute i dèficit. A més, ha avançat que en Comú Podem vol suprimir l’article 135 de la CE, reformat per PP i PSOE, que estableix com a prioritat màxima reduir el dèficit i no reduir l’atur o garantir els drets bàsics. “El PP i el PSOE no tenen credibilitat en polítiques socials, després d’aprovar article 135 de la Constitució que destrossa el pacte social”, ha dit el cap de llista d’En Comú Podem.

“Ens diuen que hem sortit de la crisi, però és una sortida molt feble que ha provocat una societat cada cop més desigual”, ha manifestat Xavier Domènech, que considera que es tracta d’una societat dels “tres terços”: els qui estan al llindar de la pobresa, les classes mitges i els qui viuen per sota de les condicions òptimes des de la perspectiva econòmica.  “Un terç correspon amb una població exclosa: un 26% de catalans i catalanes que viuen per sota del llindar de pobresa, que si ho traslladem a termes quantitatius són 1.800.000 persones; a més d’un 30% de menors en perill de malnutrició”, ha recordat Domènech, qui ha indicat que “un altre terç correspon al que anomenen classes mitjanes, un sector de la societat que no ha sortit de la crisi, sinó que ha empitjorat la seva situació amb contractes precaris”.

En aquest sentit, el cap de llista d’En Comú Podem ha recordat que un de cada quatre contractes tenen una durada inferior a set dies i ha afegit que “moltes persones han hagut de passar a ser autònoms. “Ens trobem en un punt històric en el qual la renda salarial és inferior al PIB respecte a la renda salarial”, ha manifestat.

Per contra, Domènech, ha explicat que precisament el que vol En Comú Podem és convergir amb Europa en inversió social per a què hi hagi una equiparació progressiva de la inversió en salut, en educació i serveis socials per càpita amb la UE-15. Per això, el cap de llista de la candidatura de la confluència vol establir que no es pugui reduir, per cap nivell d’administració, l’import total anual de la inversió en salut, educació, serveis socials i dependència en les que tingui competències –fer impossible les retallades- però també impedir també qualsevol rebaixa en la pressió fiscal mentre aquesta no s’homologui a la mitjana europea i no es garanteixi que la despesa pública sobre el PIB en estat del benestar no s’homologa a les dels països europeus amb un nivell similar de renda per càpita.

Per això En Comú Podem proposa l’alternativa a la llei d’estabilitat pressupostària. Una llei per eliminar el dèficit social i per convergir amb Europa en inversió social:

Llei de garantia social i de convergència social europea:

  • Derogació de la llei d’estabilitat pressupostària per tal que supeditin la reducció del dèficit a la rebaixa de les taxes d’atur i de la pobresa i a la reducció del dèficit fiscal.
  • Establir que no es pugui reduir, per cap nivell d’administració, l’import total anual de la inversió en salut, educació, serveis socials i dependència en les que tingui competències; és a dir: fer impossible per llei les “retallades”1.
  • Impedir també qualsevol rebaixa en la pressió fiscal mentre aquesta no s’homologui a la mitjana europea i no es garanteixi que la despesa pública sobre el PIB en estat del benestar no s’homologa a les dels països europeus amb un nivell similar de renda per càpita.
  • Equiparació progressiva de la inversió en salut, educació i serveis socials per  càpita amb la de la UE-15, en la mesura que hi hagi un increment del PIB.

Es tracta de revertir la situació actual, que condiciona l’Estat del benestar als minvants recursos fiscals.

En definitiva, fer impossible per llei les “retallades” i tenir garantida la sostenibilitat els mecanismes de cohesió social: salut, educació, serveis socials i dependència.

A banda d’això, per suposat, suprimirem l’article 135 de la CE, reformat per PP i PSOE, que estableix com a prioritat màxima reduir el dèficit i no reduir l’atur o garantir els drets bàsics.

I si PP i PSOE van constitucionalitzar les retallades amb aquest article 135, nosaltres proposem blindar l’Estat del Benestar: volem incloure en la nova constitució la garantia dels drets socials: modificarem l’article 53 de la CE per equiparar els drets econòmics, socials i culturals als drets civils i polítics.