Joan Mena: “La democràcia necessita que la ciutadania s’impliqui en la lluita contra la corrupció”

El diputat d’En Comú Podem fa costat a la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció en la revisió al Suprem de la condemna a l’ex alcalde de Sabadell Manel Bustos i altres càrrecs del PSC

El diputat d’En Comú Podem Joan Mena ha acompanyat aquest matí al Tribunal Suprem a la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l’acusació popular en la peça separada del Cas Mercuri que afecta a Montcada i Reixach. “La democràcia necessita que la ciutadania s’impliqui en la lluita contra la corrupció, i que aquesta no es deixi només en mans de les institucions i dels representants polítics”, ha defensat Mena, minuts abans d’iniciar-se la vist oral a l’Alt Tribunal per revisar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que els condemnats presentessin recurs.

El judici d’aquesta peça del Cas Mercuri va acabar amb la condemna a un any i quatre mesos de presó per tràfic d’influències a l’ex alcalde de Sabadell Manel Bustos, el seu germà i ex regidor, Francisco Bustos; i l’ex secretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández, per les pressions exercides sobre l’alcaldessa de Montcada i Reixach, Maria Elena Pérez, a qui se li van imposar set anys d’inhabilitació per prevaricació. Col·lectius ciutadans de Sabadell han participat en impulsar els processos judicials.

“Un dels principals objectius de la ciutadania organitzada ha de ser el de la lluita contra la corrupció, més encara en un moment en el què s’ha evidenciat que no es tracta de casos aïllats, sinó que el bipartidisme havia dissenyat una arquitectura corrupta per sobreviure”, ha afirmat Mena. En aquest sentit, ha reivindicat la tasca de la Plataforma Sabadell Lliure de Corruptes, “una organització ciutadana de Sabadell que es va mobilitzar per impulsar mesures de lluita contra la corrupció, com en el Cas Mercuri”. “Organitzacions d’aquest tipus són higiènicament necessàries”, ha defensat el diputat.

Mena ha destacat la importància de que la societat civil s’activi en la lluita contra la corrupció perquè és una xacra que l’afecta directament, ha subratllat. “En aquest sentit és significatiu el Cas Mercuri, que va matar una part important del teixit associatiu de Sabadell”, ha sostingut el diputat, que com a regidor d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Sabadell va participar en la denúncia que va propiciar que esclatés el cas. “Vam aconseguir expulsar del govern municipal les pràctiques polítiques mafioses que duia a terme el bustisme a la ciutat”, ha recalcat.