Josep Vendrell: “És imprescindible que el 26J hi hagi un govern que doni suport als refugiats”

El número 3 de la llista d’En Comú Podem, Josep Vendrell, ha participat avui en la manifestació que ha tingut lloc a Barcelona convocada per Stop Mare Mortum sota el lema “Obrim Fronteres. Volem acollir”, des d’on ha assegurat que és “imprescindible que a partir del 26J hi hagi un govern que recolzi els refugiats, que faci polítiques basades en els drets humans i que reformi la llei d’asil, perquè és i absolutament impresentable aquesta política del PP de frontera tancada, contrària als principis europeus”.

Abans de l’inici de la manifestació, que també ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i d’altres membres de la candidatura com Lucía Martín, Marcelo Expósito o Mar Garcia, Vendrell ha denunciat que “el projecte europeu està en crisi per les polítiques d’austeritat que han provocat l’increment de les desigualtats i la pobresa i també pel desastre de la gestió dels refugiats”. “La mar Mediterrani s’ha convertit en una fossa comuna”, ha assenyalat Vendrell, qui ha criticat que “l’única resposta que ha tingut la política europea, inclòs el Govern espanyol, ha estat tancar les fronteres i fer deportacions massives de Grècia a Turquia contravenint els propis tractats europeus i la convenció de Ginebra”.

Amb el lema “Obriu fronteres, volem acollir”, la manifestació, que ha sortit de la plaça d’Universitat a les 18 hores, ha estat convocada per més de 150 col·lectius, entitats, partits polítics i sindicats coincidint amb que demà 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Per Vendrell és “una vergonya” que des de l’any 2000 s’hagin produït 22.000 morts al Mediterrani, el que, ha afegit, “va contra el propi projecte europeu, dels valors de la Unió Europea, que estan basats en els drets humans”.

Per tot plegat, Vendrell ha assegurat que “el 26J és una oportunitat per canviar aquestes polítiques i fer unes noves basades en el concepte de la responsabilitat, ja que és una irresponsabilitat deixar abandonades a milers de persones que són víctimes de la guerra, de la persecució i de la pobresa”. I és per això que En Comú Podem reclama una nova política basada en els drets humans, pilar fonamental del projecte europeu, i també en la memòria històrica. “Catalunya i l’Estat espanyol van tenir la seva pròpia crisi de refugiats després de la Guerra Civil”, ha volgut recordar Vendrell.