Owen Jones afirma que la victòria d’En Comú Podem el 20D “llançarà un missatge d’esperança a tot Europa impossible d’ignorar” per construir “una societat més justa”

L’escriptor britànic dóna suport a En Comú Podem a un acte a la UB, acompanyat dels candidats Raimundo Viejo, Aina Vidal i Anna Rovira, i del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello

 

L’escriptor i activista britànic Owen Jones ha participat aquest matí a un acte d’En Comú Podem a la Sala d’Actes de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, on ha assegurat davant 250 persones que la victòria dels “moviments progressistes i d’esperança” com En Comú Podem i Podemos “llançarà un missatge d’esperança, lideratge i coratge a tot Europa que serà impossible d’ignorar”, perquè segons Jones “mai construirem una societat justa en solitari, perquè la injustícia no coneix fronteres”. En aquest sentit, l’escriptor ha demanat que el 20D els votants “ens donin una millor Catalunya, una millor Espanya, i junts tindrem una Europa i un món més just”.

Jones, que ha estat acompanyat a l’acte dels candidats Raimundo Viejo, Aina Vidal, Anna Rovira, així com del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello, ha advertit que la socialdemocràcia, mitjançant “l’acceptació del dogma del mercat i de l’austeritat”, ha deixat buit un espai “que està sent ocupat per moviments progressistes com el vostre” per una banda, i per l’altra “per moviments xenòfobs i perillosos com el Front Nacional o l’UKIP”. “La lliçó que hem de d’aprendre és que o som nosaltres, o són ells”, ha dit el britànic en referència a aquests moviments reaccionaris. “Per això és tan important que guanyeu aquest cap de setmana per llençar un missatge d’esperança a Europa, que necessitem desesperadament”, ha sentenciat Jones.

L’escriptor ha posat en valor els drets i llibertats que van aconseguir les passades generacions i que no han estat “fruit de la caritat” sinó producte de les “lluites” populars. “Ara és la nostra responsabilitat continuar amb aquesta tradició i de lluitar contra les injustícies”, ha subratllat Jones, per construir una societat “que respongui als interessos de la majoria i no als interessos de l’establishment, o de la casta”.

Gerardo Pisarello reclama el paper de la Universitat per “guanyar la batalla cultural”

El Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha criticat el paper de part de la comunitat universitària en la consolidació del “pensament neoliberal i individualista”. “Quan la PAH sortia al carrer, els professors de la facultat de dret els deien que el dret a l’habitatge no era un dret fonamental, sinó un principi que no es podia invocar als tribunals”, ha posat com a exemple. “Vam acceptar que les coses es mesuraven en termes de competitivitat, que no hi havia societat sinó individu, que podem parlar de PIB sense tenir en compte l’ecologia o la desigualtats de gènere”, ha incidit.
En contraposició, Pisarello ha sostingut que ara hi ha “raons per l’esperança “perquè hem aconseguit trencar amb la resignació”. Davant d’això, ha reivindicat el paper de la Universitat, dels docents i dels estudiants, per a “guanyar la batalla cultural” i dotar de recursos i pensament l’alternativa que han començat a construir els governs del canvi. “Com podem pensar en una economia del futur que aposti per la rehabilitació energètica si no tenim enginyers i arquitectes que ens donin eines? O si no tenim juristes que ens ajudin a blindar els drets?”, s’ha preguntat. “Tenim la obligació de fer-ho i demostrar-los que les seves propostes econòmiques desconnectades de la vida real han fracassat”, ha sentenciat.

 

Aina Vidal: “Els joves ens hem convertit en neo-esclaus”

La número 9 per Barcelona, Aina Vidal, ha lamentat que s’està convertint els joves en “neo-esclaus” que treballen “sense condicions i sense salaris”. “Avui ja no som ni precaris, la majoria estan amb conveni de pràctiques”, ha denunciat. Segons Vidal, es tracta d’una “estratègia de precarització” que s’està donant a tot Europa i que s’explica en gran part en una “hegemonia del llenguatge” que ha dut a acceptar que “jove és igual a que no té experiència”, i per tant li pertoca un contracte de pràctiques. “La translació política d’això és que no necessitem un contracte”, ha assenyalat. La candidata també ha destacat que s’ha produït una “devaluació del concepte de classe per part d’una certa esquerra”, que “ha obviat la relació entre treball i capital”. Per això, ha agraït a Owen Jones que hagi “recuperat l’orgull de classe” i s’ha mostrat orgullosa de “formar part candidatura que lluita contra la precarietat i no l’accepta”.

Raimundo Viejo: “Vivim en una etapa de repolitització com no havíem vist en dècades”
Raimundo Viejo, número 5 de la candidatura, ha manifestat que “vivim en una etapa de repolitització com no havíem vist en dècades”, i en aquest sentit ha recordat que el 2008 va començar una crisi que “va portar tot tipus de retallades”. Per això, Viejo ha afirmat que “aquesta repolitització és la millor política que tenim”. En aquest sentit el candidat d’En Comú Podem ha concretat que vivim una triple crisi: “Estem vivint una crisi de legitimitat, una crisi institucional i una crisi institucional, de les pròpies formes i pràctiques de les institucions”.

Viejo creu que a partir d’aquesta triple crisi i després del 15M és quan va començar el procés de repolitització i quan va néixer “una nova institucionalitat de la gent per recuperar la política per a les persones”. I ha afegit: “És un aprofundiment de principis bàsics de la democràcia, no hi ha polítics professionals, els sous estan adaptats a la realitat de la gent, i el finançament es fa amb el suport de la gent i no amb els bancs”. Finalment, Viejo s’ha referit a l’ “ona municipalista” que “va provocar que es guanyessin algunes de les ciutats més importants de l’Estat”. “S’ha aconseguit un canvi i que la gent sentís seva la política”, ha conclòs.

Anna Rovira: “El capitalisme ens va prometre que si treballàvem tindríem estabilitat, però el que tenim són contractes temporals i precaris”
Anna Rovira, número 17 de la candidatura i que s’ha encarregat d’introduir la sessió, ha posat l’accent en la importància de portar el debat polític a les universitats, on s’han produït “les majors pujades de taxes” en els últims anys. “El capitalisme ens va prometre als joves que si treballàvem tindríem una estabilitat, diners… Però el que tenim són contractes temporals i precaris”, ha manifestat.