Podemos – En Comú Podem – En Marea exigeix el tancament dels CIE en la seva visita a tots els centres de l’Estat

En el cas del CIE de Zona Franca de Barcelona el grup parlamentari insisteix que no es torni a reobrir després de quatre mesos tancat

Un dels principals objectius del grup parlamentari de Podem -En Comú Podem- En Marea abans i després de les eleccions del 20 D és fer realitat les demandes de les plataformes ciutadanes i la societat civil que porten anys lluitant i exigint el tancament dels CIE, ja que constitueixen una anomalia del sistema democràtic en privar de llibertat a ciutadans lliures per una falta administrativa.

Per això, les diputades i diputats Podemos -En Comú Podem- En Marea, Marcelo Expósito, Raimundo Viejo i Dolors Terradas, i les plataformes ciutadanes (posar quins han assistit finalment) han visitat avui tots els CIE d’Espanya amb l’objectiu de denunciar la vulneració de drets que suposa que el país mantingui oberts uns centres que són l’autèntic forat negre d’un Estat de Dret. Com han denunciat els moviments socials en nombroses ocasions, pateixen violència física, psicològica i manca d’atenció mèdica, entre altres vulneracions de drets humans.

En la visita d’avui ha hagut un cas especial: El CIE de Zona Franca de Barcelona, al qual fa uns dies la plataforma ‘Tanquem a els CIES’ es va encadenar per protestar per la seva reobertura. Porta més de quatre mesos tancat i fa unes setmanes que el Govern en funcions ha informat de la seva intenció de reobrir-, tot i que el Parlament de Catalunya, el propi Ajuntament de Barcelona i els moviments socials han expressat el seu rebuig al fet que al CIE de zona Franca torni a funcionar. Per això, Podemos – En Comú Podem – En Marea, que la setmana passada va exigir al Govern a través del registre d’una Proposició No de Llei la paralització de la reobertura del CIE de Barcelona i el tancament de la resta de centres a Espanya, ha denunciat avui a les portes del CIE català que la ciutat no pot tornar a obrir el CIE, que “després de diversos mesos tancat s’ha demostrat que no ha passat res i això suposaria anar en contra de la voluntat popular i institucional catalana”, ha denunciat Marcelo Expósito, diputat d’En Comú Podem, a les portes del CIE de Zona Franca.

A la visita d’avui al CIE de Barcelona, també hi han assistit i acompanyat les plataformes ‘Sos Racisme’, Alba Cuevas, Irídia, Carla Alsina i Migrastudium, Marga García, han insistit en la necessitat de que no es tornin a obrir aquests centres. També hi han assistit Jaume Asens, Tercera Tinència d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, la diputada d’Esquerra Republicana Ana Surra, el diputat d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufian, la senadora de Democràcia i Llibertat, Claudia Masso, Lluís Llach, diputat de Junts Pel Sí i Mireia Veí, diputada de la Cup.

Podemos – En Comú Podem – En Marea recorda que el mateix Tribunal Europeu de Drets Humans ha resolt que els CIE constitueixen una greu violació de drets humans i que resulta provat que en aquests centres es vulneren sistemàticament els drets més bàsics de les persones internes. A més, el Ministeri de l’Interior ha reconegut una despesa de 8,8 milions d’euros anuals destinats a la gestió dels CIE. Per tot l’exposat, el grup parlamentari espera que el Govern escolti les demandes de la societat civil que porta anys demanant el tancament dels CIE i s’apliqui una lògica de veïnatge per garantir tots els drets per a tothom.