PP, C’s i PdeCAT impedeixen la creació d’una banca pública proposada per En Comú Podem

Les tres formacions han votat en contra d’una PNL presentada per En Comú Podem que proposava crear un pol públic bancari sobre la base de les entitats financeres rescatades que encara controlen l’Estat i l’ICO.

El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat avui una Proposició No de Llei (PNL) d’En Comú Podem que proposava la creació d’una banca pública. La iniciativa especificava que aquest nou pol públic bancari hauria de crear-se sobre la base de les entitats financeres rescatades que encara es mantenen sota control de l’Estat, que són Bankia i Banc Mare Nostrum, i l’ICO. Quant a la seva prioritat, seria “finançar projectes d’infraestructures i equipaments públics i projectes empresarials de llarg termini dins d’una política industrial coherent que afavoreixi a les pimes”, detallava el text rebutjat.

Segons el Tribunal de Comptes el rescat bancari ha costat 60.718 milions d’euros a les arques públiques, uns 1.305 euros per cada ciutadà. D’aquests diners, i tot i que els governs del PSOE i el PP van insistir que el rescat no repercutiria a les butxaques dels ciutadans, només s’ha recuperat el 5%. Mentrestant, tal com ha destacat en la seva intervenció el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, la banca generava beneficis. “Mentre tots nosaltres hem contribuït amb injeccions de més de 60.000 milions a la banca, davant l’amenaça de l’enfonsament de tot el sistema, i alhora que ens retallaven drets i salaris, el sector bancari ha amassat uns beneficis de 95.000 milions d’euros en 7 anys “, ha lamentat.

“Tot això sota el discurs que amb aquestes ajudes tornaria el crèdit a les famílies i al petit i mitjà teixit productiu. Un mentida més”, ha continuat Domènech. “La realitat va ser una altra: desnonaments, acumulació de pisos en mans dels bancs, estrangulament de l’economia productiva, clàusules sòl i portes giratòries amb targetes black de regal”. I davant tot això, què ha fet l’estat?, s’ha preguntat el diputat. “Pràcticament res més que tornar a la vella pràctica de socialitzar pèrdues, que les paguem entre tots, i privatitzar de nou els beneficis”.

Per tot això En Comú Podem destaca la necessitat de crear una banca pública que, sota els paràmetres de justícia social i desenvolupament sostenible, ajudi a reactivar l’economia, redueixi l’atur i faci fluir el crèdit. “El mateix Banc Mundial reconeix el positiu paper que han jugat els bancs públics de diversos països durant la crisi financera per mantenir el flux de crèdit, compensant parcialment la reducció del crèdit ofert pels bancs privats, així com l’evidència del paper contracíclic que han jugat diversos bancs públics durant la crisi”, ha argumentat Domènech.

La PNL ha estat rebutjada amb els vots en contra de Ciutadans, PP, PdeCAT i PNB. PSOE i ERC han votat a favor.