Sara Vilà: “El V Pla de Cooperació Internacional demostra que al PP no li importen gens les polítiques de cooperació”

La senadora d’En Comú Podem ha lamentat que el Govern no hagi retirat el Pla malgrat tenir en contra a ONGs, CCAA i a la societat civil

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha denunciat a la Comissió de Cooperació Internacional pel Desenvolupament de la Cambra Alta l’actuació “unilateral” del Govern a l’haver aprovat el V Pla Director de Cooperació Internacional sense comptar amb el vistiplau d’ONGs i CCAA. “Al Govern li és absolutament igual la política de Cooperació Internacional”, ha criticat la senadora tot apuntant que amb aquest Pla “s’ha trepitjat la voluntat de les ONGs i de la majoria de les CCAA” ja que, tant ONGs com el Consell de Cooperació al Desenvolupament van presentar un Pla alternatiu que no va ser integrat pel Govern.

El Pla, tal com indica l’article 8 de la Llei de Cooperació, hauria d’incloure els recursos que s’hi destinaran per tal d’orientar l’actuació de la cooperació espanyola durant el període de validesa. Tanmateix, també hauria d’incloure l’estratègia a seguir a cada sector, per zona geogràfica i país objectiu de la cooperació. Tal com ha explicat la senadora, el Pla presentat no estableix cap d’aquests requisits, fet que denota un clar “desistiment de les seves funcions” per part del Govern i la manca de compromís respecte a la cooperació internacional. En aquest sentit, Vilà ha aprofitat per assenyalar la manca de paraula del President del Govern, qui va prometre a les Nacions Unides recuperar la despesa en matèria de cooperació quan es produís la recuperació econòmica.

Durant la seva contestació al Secretari d’Estat de Cooperació Internacional, la senadora també ha criticat el paper del sector privat que figura al Pla, al qual se li atorga un ampli marge d’actuació pròpia. “Entendre els objectius de desenvolupament sostenible com una estratègia d’internacionalització d’empreses és un greu error a l’hora d’enfocar les polítiques de desenvolupament”, ha criticat durament Vilà, qui s’ha mostrat preocupada pel fet que el Pla afavoreix la privatització de l’ajuda humanitària.

La senadora ha finalitzat la seva intervenció tot apuntant que el resultat del Pla és “clarament insuficient i desencisador” i que suposa més “un Pla de partit que no pas d’Estat”.