Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea condemnen la cancel·lació d’una conferència amb activistes palestins a la Casa Àrab en suposar un atac a la llibertat d’expressió

La direcció de la Casa Àrab ha cancel·lat la celebració d’una conferència sobre Palestina, “La societat palestina davant de l’ocupació i l’apartheid. Resistència noviolenta, Boicot a Israel (BDS) i pels drets humans” prevista pel proper dimarts 31 de gener. El comunicat no explica els motius de la cancel·lació d’un esdeveniment que els organitzadors afirmen havia estat acceptat i programat des del passat 16 de gener i el cartell ja estava sent difós.

No obstant això, el comunicat de la Casa Àrab -entitat que programa activitats polítiques i culturals sobre el món àrab-musulmà i, entre elles, sobre Palestina afirma que totes les activitats caben “sense més condicionants que el rebuig a la violència, l’esperit constructiu i la recerca d’entesa”, finalitats que compleixen tant Omar Barghouti, Manal Tamimi i Munther Amira com les seves campanyes que representen a centenars de milers de persones de tota mena d’origen i condició al llarg de tot el món -incloses les poblacions palestina, israeliana i jueva- amb finalitats no violentes, basades en el respecte a la legalitat internacional i contra l’ocupació i colonització de Palestina -recollit en nombroses resolucions de Nacions Unides, entre elles la 2334 aprovada pel Consell de Seguretat el passat 23 desembre 2016 -; el respecte als drets humans, la llibertat de moviment, la no discriminació i contra l’apartheid.

Exigim que el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació rectifiqui i respecti drets tan fonamentals com la llibertat d’expressió i associació, bàsics per a la democràcia. Cal recordar que nombroses institucions han reconegut que les accions del moviment Boicot, Desinversions i Sancions estan protegides pels drets d’associació i llibertat d’expressió. Així ho va fer la vicepresidenta i Alta Representant de la Unió Europea Federica Mogherini el passat 15 setembre 2016 citant la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. Aquesta declaració se suma a la realitzada també pels governs de Suècia, Irlanda i Holanda que, tot i no estar d’acord amb els principis polítics de la campanya, van reconèixer que el dret a promoure boicots és superior jurídicament ja que s’engloba dins de la llibertat d’expressió. De la mateixa manera, el Parlament de Navarra també va reconèixer el dret al boicot com una “eina civil no violenta de solidaritat amb Palestina” el passat mes de novembre de 2016.

La cancel·lació de la conferència a la Casa Àrab no només lesionaria greument la llibertat d’expressió sinó que seria una posició de caràcter polític contra una expressió legítima i legal que pretén visibilitzar la sistemàtica vulneració de drets humans i del dret internacional contra la població palestina.